”Arvon liittokokous, hyvät opiskelijat”

This post is also available in: ruotsi

”Arvon liittokokous, hyvät opiskelijat.”

Näin alkaa useampi puheenvuoro tämän viikon perjantaina-lauantaina, kun kaksipäiväinen Suomen Ylioppilaskuntien Liiton (SYL) liittokokous rullaa Tampereella. Maailmassa on ollut harvoja opiskelijoita suurempia muutosvoimia. Maailman mittakaavassa ne ovat yleensä nousseet vastustamaan taantuvaa hallintoa, mutta Suomessa tähän ei onneksi ole ollut tarvetta. Sen sijaan opiskelijoiden rooli on ollut puolustaa tulevaisuutta, koulutusta ja nuorien asemaa yhteiskunnassa. Opiskelijat ovat reformoineet sosiaaliturvaa, koulutusta ja asenteita huomioimaan opiskelijat yhteiskunnassa.

 

Aallossa asiat ovat opiskelijoilla pääosin hyvin. Palvelut ovat lähellä, koulutus korkealaatuista ja työllisyysnäkymät hyvät. En väitä naiivisti, että yliopisto on valmis – opiskelijamme ovat Suomen mittapuulla huolestuttavan uupuneita, asuminen kallista ja kurssit voivat aina epäonnistua – mutta meillä on paljon syitä olla kiitollinen. Näistä voi kiittää tai kirota yhteisöämme ja ylioppilaskuntaa. Opiskelijat ovat pitäneet toistensa puolia. Siinä on yhteisön rikkaus.

 

Tampereella AYY aikoo taas muuttaa Suomea. SYL:n liittarissa Suomen opiskelijaliike kokoontuu keskustelemaan siitä, mihin suuntaan Suomen opiskelijoiden koulutusta, toimeentuloa ja tasavertaisuutta tulee tulevina vuosina viedä. SYL on opiskelijoiden kansallinen edunvalvoja, ja keskustelee suoraan maan hallituksen ja eduskunnan kanssa opiskelijoita koskevista asioista.  SYL:stä voi ja pitää olla montaa mieltä, ja edunvalvojiaan pitää aina valvoa. Sitä myös AYY tekee. Tänä vuonna AYY halua nostaa keskusteluun kysymyksiä sukupolvipolitiikasta, tasa-arvosta ja opiskelijoiden toimeentulosta. AYY haluaa, että SYL ajaa järkiperäistä, opiskelijan näköistä tulevaisuutta Suomelle.

 

Minä uskon opiskelijaliikkeen yhtenäisyyteen. Uskon myös, että se on ainoa oikea tapa reagoida maailmaan, jossa vastakkainasettelu on poikkeuksen sijaan normi ja maailmaa johtavat populismi ja pelot. Uskon, että erimielisyyksistämme on mahdollista nähdä läpi ja löytää yhteinen sävel asioissa, joissa on aidosti merkitystä. Meistä jokainen muokkaa teoillaan maailmaa, ja nykyiset opiskelijat muokkaavat huomenna koko Suomea ja maailmaa. Aallon tavoin Suomikaan ei ole vielä valmis, mutta yhdessä tekemällä siitä voidaan tehdä parempi. Sitä AYY tekee tänä marraskuisena loppuviikkona Tampereella, ja sitä toivon kaikkien teidän tekevän arjessanne.

 

AYY:ltä on SYL:n liittokokouksessa 28-henkinen delegaatio, joka pitää huolta, että SYL ajaa opiskelijoille aidosti tärkeitä teemoja tulevana vuonna. Puheenvuoroja AYY piti liittokokouksen aluksi teemoista: avoin data, keskusteluilmapiirin avoimuus, opiskelija-asumisen ympäristöystävällisyys, opiskelijoiden sairasvakuutus ja vapaaehtoisuuden merkitys. Tänä vuonna jännitys liittokokouksessa on erityinen, sillä ehdolla SYL:n puheenjohtajaksi on AYY:n oma Petteri Heliste.

 

Oskar Niemenoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *