Onko järkeä viettää keskikesäinen viikko Porissa? AYY SuomiAreenassa 2016

Vuosi sitten osallistuin Porin SuomiAreenaan ensimmäistä kertaa. Ajatuksia viime vuoden retkestä on luettavissa osoitteessa https://ayy.fi/blogi/2015/07/22/suomiareena-eraan-tiedottajan-silmin/. Myönnettäköön että moni huomio, niin puhujista kuin tapahtuman luonteesta, on toisella SuomiAreena-visiitillä varsin viime vuoden kaltainen.

Politiikkafestari koostuu ensisijaisesti laajasta kansalaistorista sekä paneelikeskusteluista, joita järjestetään yhdenaikaisesti yli viidessä paikassa viidessä perättäisessä aikaikkunassa. Tänä vuonna tapahtuman teema oli suomalainen työ ja kansalaisjärjestötoiminta. Erityisesti työhön liittyviä keskusteluita löytyikin viikon tarjonnasta runsaasti ja kymmenet kansalaisjärjestöjen teltat täyttivät Porin keskustan. SuomiAreenan nettisivujen mukaan tänä vuonna tapahtumaan osallistui 63 000 henkilöä. Aika monta, sanon minä! AYY:n delegaatio koostui reilusti päätösvaltaisesta hallituksesta ja muutamasta asiantuntijasta.

Paneelimuotoista keskustelua loppuvuoden tarpeisiin

Viikon suosituin tilaisuus "DNA:n Tähdet Porin illassa" -show, jota oli seuraamassa yli 3000 henkilöä.

Viikon suosituin tilaisuus ”DNA:n Tähdet Porin illassa” -show, jota oli seuraamassa yli 3000 henkilöä.

SuomiAreenan sadat paneelikeskustelut ovat yleisesti ottaen ihan hyvin järjestetty. Paikalla on yleensä aiheeseen vihkiytyneitä puhujia, jotka tosin ovat harmillisen usein hyvin samaa mieltä keskustelusta olevasta aiheesta. Keskustelu jääkin monesti samanmieliseksi nyökyttelyksi, ja kiivaampaan keskusteluun tai taidokkaaseen argumentaatioon päästään vain harvoin. Myös reilun tunnin aikaikkuna asettaa keskustelun rakenteelle ja moderoinnille tiukat raamit, ja vähänkään lepsumman juontajan kanssa on hyvin haastavaa päästä pintaa syvemmälle.

Normaalisti paneelikeskusteluun osallistuttaessa on oletuksena, että tilaisuuden aikana oppii jotain uutta tai aiheeseen saa jonkun erilaisen näkökulman. SuomiAreenassa samat teemat toistuvat ja vain hyvin harvoin päästään johonkin oivaltavaan lopputulokseen. Delegaatiomme totesikin, että SuomiAreenassa ei kannata suunnata kuuntelemaan keskusteluita aiheista, joihin olet jo perehtynyt, sillä todennäköisesti keskustelu on sinulle jo tuttu, etkä opi mitään uuttaa. Lisäksi ainakin osaan keskusteluita kaivattaisiin ”päivystäviä dosentteja” korjaamaan faktoja. Nyt osassa paneeleita on mukana puhujia, jotka käyttävät keskustelussa virheellisiä väitteitä ja argumentteja ja vain hyvin harvoin väitteet korjataan faktoilla.

Kritiikistä huolimatta, moni keskustelu herätti ajatuksia ja muistutti mieleen, millaisilla käsitteillä ja argumenteilla esimerkiksi koulutuskeskustelua tällä hetkellä käydään. Tämä helpottaa edunvalvontatyön jatkamista taas elokuussa, kun väki palaa takaisin sorvin ääreen. Ja toki näiden paneelikeskusteluiden suurin arvo on yhteiskunnallisen keskustelun tekeminen näkyväksi juuri niille kymmenille tuhansille suomalaisille, jotka SuomiAreenan eri tilaisuuksiin osallistuivat.

AYYläisille viikon tärkein anti oli tänäkin vuonna sidosryhmien, yhteistyökumppaneiden ja muiden ihmisten tapaaminen. Rennoissa kesätunnelmissa aloitettua yhteistyötä on helppo jatkaa syksyllä.

Konkretiaa beibi, once again!

Läpi viikon toistui keskustelu muutoksesta. Työ muuttuu. Koulutus muuttuu. Opetus muuttuu. Millaiseksi, sitä emme täysin vielä tiedä. Viime vuoden tapaan monille keskusteluille ominaista oli jahkailu ja nykytilan päivitteleminen. Muita toimijoita haastettiin tekemään jotain tai pyrittiin johonkin, mutta konkreettisia ideoita tai parannusehdotuksia löytyi vain harvoista keskusteluista. Mielestäni ylioppilaskuntien ja koko opiskelijaliikkeen yksi suurimmista vahvuuksista on innostuneet toimijat, joilla on kyky luoda uusia ideoita. Ei ripustauduta siihen, miten me olemme oppimme saaneet, vaan mietitään, miten meidän lapsemme voisivat oppia vieläkin paremmin. Otetaan ratkaisijan ja tekijän roolia ja ihan konkreettisesti näytetään, että meissä on tulevaisuus ja olemme valmiit rakentamaan sen itse!

Oliko tässä järkeä? Mitä jäi käteen?

Aina voidaan pohtia, oliko järkeä viettää viikko Porissa. Konkreettisia hyötyjä tai saavutuksia on haastavaa kirjata ylös, mutta mielestäni vastaus on siltikin: Kannatti! Se, miten SuomiAreena tulee työhömme syksyllä ja jatkossa vaikuttamaan näkyy ainakin alle kirjattuina ideoina. Lisäksi jokainen osallistuja sai varmasti eväitä oman työnsä ja ajattelunsa tueksi.

  • (Lobbaus)yhteistyötä HOASin kanssa tiivistetään entisestään ja kutsutaan yhteinen palaveri kasaan heti alkusyksystä.
  • Järjestetään sarja yhteiskunnallisen keskustelun tilaisuuksia eri aiheista. Pilotoidaan idea syksyllä ja jatketaan keväällä saadun palautteen ja uusien ideoiden pohjalta. Tällaista yhteiskunnallisen keskustelun mahdollistamista toivottiin myös kesäkuussa toteutetun mielikuvakyselyn vastauksissa.
  • Ensi vuoden SuomiAreenaan valmistaudutaan tätäkin vuotta paremmin. Mitä projekteja voisi olla hyödyllistä edistää? Keitä henkilöitä pitäisi tavata?

Mutta nyt jätetään SuomiAreena-ajatuksen hautumaan ja jalostumaan päihimme, ladataan akkuja ja nautitaan suomen kesästä.

Henna, tiedottaja

Tekstin taustana on käytetty AYY:n SuomiAreenaan osallistuneiden henkilöiden pohdintoja ja ajatuksia viikon kulusta, saaduista opeista ja oivalluksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *