Paluu tulevaisuuteen – vanhaan vai uuteen?

AYY järjesti yhdessä HYY:n kanssa eilen 9.3. suuren pitchaus-illan tulevaisuuden opiskelijan toimeentulosta. Illan aikana kuultiin aivan loistavaa visiointia siitä, miltä opiskelijan toimeentulo voisi näyttää vuonna 2030. Kokosimme alle pitcheissä esitellyt mallit lyhykäisyydessään. Tilaisuus on katsottavissa kokonaisuudessaan AYY:n youtube-kanavalla. Kiitos tilaisuuden kuvaamisesta OUBSille!

Nykyinen malli, Ilpo Lahtinen

Lahtinen pitää nykyisen mallin suurimpana ongelmana asumislisä, joka on monelle riittämätön. Opintotuessa yhdistyvät koulutuspoliittiset ja sosiaalipoliittiset tavoitteet. Opiskelijoille kuuluu myös rahamuotoinen tuki. Lainamuotoinen järjestelmä muuttui opintorahapainotteisemmaksi aikanaan, kun korot olivat ylhäällä ja menot olivat valtiolle suuret, lisäksi haluttiin pienentää lainapainotteisuutta. Nykyiselle järjestelmälle on vaihtoehtoja, mutta nykyisessä järjestelmässä on hyvät puolensa. Lue lisää. http://www.kela.fi/opintotuki

Perustulo, Lukas Korpelainen

Kaikille annetaan minimi summa kuussa, jota ei peritä takaisin. Perustoimeentulo on turvaa toimeentulon ja työnteko on kannattavaa. Opintoja voisi suorittaa vaikka on vähän sairaana tippumatta tuelta pois. Nykyään opiskelijoilla on oma järjestelmässä, jonka taso on heikompi kuin muiden ryhmien minimitoimeentulo. Askel kohti perustuloa on siirtää opiskelijat yleisen asumistuen piiriin. Lisää täältä: http://perustulo.org/

Perustili, Heikki Pursiainen

Perustili on omalaatuinen versio perustulosta. Perustilissä henkilö saa tietyn summan tililleen, jonka saa nostaa haluamallaan tavalla. Opintotuessa on tulonsiirto- sekä kannustinongelma, se kannustaa opiskelemaan mutta ei valmistumaan eikä oikeille aloille. Lisäksi opintorahassa ongelmia, laina korvaisi nämä ongelmat, koska se laittaisi opiskelijan tekemään parempi ratkaisuja. Kun käytetään omaa rahaa (perustili), tehdään fiksumpia valintoja. Koska käytetään omia rahoja, kannattaa myös valmistua ajoissa. Lisää täältä: http://www.libera.fi/perustili/perustili-koottu-aineisto/

Vihreiden perustulo, Ozan Yanar

Opiskelijalle 560 €/kk vuoden ympäri eli opiskelijan nykytilanteeseen verrattuna parempi. Opiskelijat eivät kuuluisi yleisen asumistuen piiriin mallissa. Keskimääräistä opiskelijan toimeentuloa malli parantaisi, mutta yli 500 €/kk tienaavat opiskelijat häviäisivät, mutta toisaalta opiskelijat voisivat keskittyä paremmin opiskeluun. Järjestelmä tuo lisäkustannuksia noin 270 miljoonaa euroa, mutta jos sillä parannetaan opiskelijoiden toimeentuloa ja nopeutetaan valmistumista, voi se olla perusteltu. Lisää täältä: https://www.vihreat.fi/asiat/vihrea-politiikka/teemat/koyhyys/perustulo

Koulutustili, Marianna Kupias

Lähtökohta on, että opiskelijalla mahdollisuus nostaa opintolainaa, jota voi maksaa pois hyvityksellä jo opiskeluaikana. Hyvitys olisi ikään kuin opintorahaa, jota saisi opintojen etenemisestä. Koulutustili on joustava, hyvitystä saa X €/op, jolloin täyspäiväisesti opiskellessa saa enemmän, mutta on myös vaihtoehto tehdä töitä. Malli on kannustava, mitä enemmän opintopisteitä suorittaa, sitä enemmän saa hyvitystä. Malli takaa 1100 €:lla toimeentulon, ja se täyttää opintotukileikkausten tavoitteet. Opintoaikojen rajaaminen on keskeinen osa mallia. Lisää täältä: http://kokoomusopiskelijat.fi/blog/kokoomusopiskelijoiden-liittokokous-opiskelijoille-joustavampi-toimeentulo-opintotuki-muutettava-koulutustiliksi/

Yleisturva, Matias Mäkynen

Yleisturva kattaa kaikki väestöryhmät. Tulotason pohjana on viitebudjetti sekä paikalliset asumiskustnnukset. Ajatus taustalla, että opiskelija tarvitsee yhtä paljon toimeentuloa kuin muutkin ryhmät. Yleisturvaan kuuluisi reaaliaikainen tulorekisteri. Yleisturvaa saisi, kun opinnot etenevät suunnitellusti ja täyspäiväiselle opiskelijalle olisi korotettu tuki. Yleisturvassa olisi eri tasoja: takuutulo, yleistuloa ja aktiivitulo. Lisää täältä: http://demarinuoret.fi/yleisturva/

 

Mallit videolta tekstiksi siirsi,
Edunvalvonta-asiantuntija Elli-Noora Kaurila ja tiedottaja Henna Palonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *