TEK:in koulutuspoliittinen ohjelma ja sen herättämä keskustelu

Tekstiin on koottuna TEK:in koulutuspoliittisen ohjelman julkaisun jälkeen TEK:in lukukausimaksukannasta syntynyttä keskustelua. Jos on kommentteja tai kysymyksiä, lisäysehdotuksia tai korjauksia, risuja tai ruusuja, ne voi osoittaa allekirjoittaneelle vaikkapa sähköpostilla osoitteeseen milja.asikainen(at)ayy.fi. Lupaan myös mahdollisuuksien mukaan tarjota kahvit kaikille keskusteluhalukkaille AYY:n toimistolla!

TEK julkaisi koulutuspoliittisen ohjelmansa 6.5.2014. Vaikka ohjelmaan oltiinkin pääosin tyytyväisiä opiskelijoiden keskuudessa, keskustelua herätti sivulta 16 löytyvä linjaus lukukausimaksuista. Ohjelmassa vaaditaan lukukausimaksuja kaikille opiskelijoille, niin EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille kuin näiden maiden asukkaillekin. Suomalaisten maksut kuitenkin kuitattaisiin erilaisilla tukijärjestelmillä. Sivu 16 löytyy myös kuvana tämän kirjoituksen alta.

Teekkariyhdistykset reagoivat tähän nopeasti ja julkaisivat 8.5 kannanoton.  Kannanotossa yhdistykset ilmaisevat hämmennyksensä siitä, kuinka TEK haluaa räjäyttää suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kivijalan eli maksuttoman koulutuksen ja ihmettelevät kuinka TEK voi tehdä opiskelijoiden kannalta näin kyseenalaista edunvalvontaa, opiskelijajäseniä on kuitenkin lähes kolmasosa TEK:in jäsenistöstä. ”Allekirjoittajat näkevät, että jos Tekniikan akateemiset todella toivoo “parasta Suomelle”, tulisi sen keskittää tarmokkuutensa niiden hyvien tavoitteiden edistämiseksi, joita tiistaina julkaistusta koulutuspoliittisesta ohjelmasta löytyy, ja unohtaa järjettömistä ja hyötysuhteeltaan mitättömistä lukukausimaksuista uneksiminen.”

TEK vastasi tähän 9.5. Vastauksessaan TEK toisti koulutuspoliittisen ohjelmansa linjauksia ja vakuutti että ”TEKin ehdottamalla korkeakoulutuksen rahoitusmallilla turvataan tulevaisuudessakin suomalaisille nuorille laadukas korkeakoulutus Suomessa julkisin varoin rahoitettuna.” TEK ei ottanut kantaa yhdistysten väitteeseen lukukausimaksujen huonosta hyötysuhteesta vaan mainitsevat niiden olevan yksi koulutusjärjestelmän rahoitusmalleista.

AYY vastasi blogikirjoituksella, jossa todetaan että ”lukukausimaksut eivät ole kestävä ja pitkällä tähtäimellä tuottava tapa rahoittaa suomalaista korkeakoulutusta” ja kansainvälisten opiskelijoiden olevan itse asiassa hyvinkin kustannustehokas tapa hankkia uusia veronmaksajia. Lisäksi kirjoituksessa ilmaistaan huoli siitä, että maksut vähentävät korkeakoulujen nytkin huonolla tolalla olevaa kansainvälisyyttä.

Koulutuspoliittinen ohjelma herätti keskustelua myös laajemmin opiskelijoiden keskuudessa. 9.9. Teekkarikillat julkaisivat oman kannanottonsa. Kannanotossa opiskelijat ilmaisevat huolensa yliopistojen kansainvälisyyden heikkenemisestä, epäilevät lukukausimaksujen taloudellista kannattavuutta ja pelkäävät suomalaisten koulutusmahdollisuuksien epätasa-arvoistumisesta. Lisäksi ”Teekkariyhteisö toivoo Tekniikan Akateemisilta tiiviimpää yhteistyötä ja yhteisön mielipiteen huomioon ottamista.”

TEK reagoi tähän 13.10. Tekstissä TEK kirjoittaa että ”Suomella ei ole varaa tarjota kaikille korkeakoulutuksesta kiinnostuneille EU-­kansalaisille maksutonta tutkintoa.” Väitteisiin lukukausimaksujen kannattamattomuudesta ei oteta kantaa vaan tekstissä todetaan, että ”TEKin ehdottamalla korkeakoulutuksen rahoitusmallilla turvataan tulevaisuudessakin suomalaisille nuorille laadukas korkeakoulutus Suomessa julkisin varoin rahoitettuna.”

Opiskelijakenttä ei kuitenkaan tyytynyt TEK:in vastauksiin, vaan kuohunta jatkui kulisseissa. Ylimääräisessä kokouksessaan 19.2.2015 Fyysikkokilta käsitteli TEK-yhteistyötään. Kokoukseen tuli paikalle myös neljä TEK:in edustaa ja keskustelu lukukausimaksuista ja opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksista TEK:issä kävi kiivaana. Kokouksessa Fyysikkokilta päätti sanoutua toistaiseksi muodollisesti irti Tekniikan akateemisista ja lopettaa fuksien rekrytoinnin liitolle. Päätöksen jälkeen TEK:in hallituksen puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström vakuutti verkkolehdessä opiskelijoiden äänen olevan tärkeä TEK:ille.

Fyysikkokillan päätös herätti paljon pohdintaa myös muissa järjestöissä. Etenkin monissa Otaniemen killoissa pohdittiin tulisiko Fyysikkokillan mallia seurata. Lisäksi myös Helsingin Yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opiskelijajärjestöt kirjoittaman kannanoton, jossa vaativat maksuttomassa koulutuksessa pitäytymissä sekä opiskelijayhteisön aktiivista kuulumista.

TEK:in valtuuston opiskelijaedustajien ryhmä päätti kokouksessaan 13.3. koulutuspoliittisen ohjelman lukukausimaksulinjan olevan opiskelijoille niin iso asia, että siitä pitäisi keskustella myös valtuuston kokouksessa. Hallituksen opiskelijaedustaja esitti tätä hallitukselle, joka kokouksessaan 24.3. päätti ottaa asian TEK:in valtuuston kevätkokouksen esityslistalle. Hallituksen pohjaesityksessä koulutuspoliittisesta ohjelmasta lukukausimaksukirjaus poistettaisiin EU-ja ETA-maiden kansalaisten osalta. Poisto löytyy alla olevasta kuvasta ympäröitynä sinisellä.

Valtuuston kokouksessa 9.-10.4. Tampereella opiskelijat tekivät oman esityksensä, jossa koulutuspoliittisesta ohjelmasta poistettaisiin lukukausimaksukirjaukset. Opiskelijoiden esitys koulutuspoliittisen ohjelman poistoiksi löytyy olla alla olevasta kuvasta oranssilla ympäröitynä. Kokouksessa opiskelijoiden esitys hyväksyttiin äänin 21-41. Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että TEK:illä ei tällä hetkellä ole linjaa lukukausimaksuista. Lisäksi kokouksessa hyväksyttiin ponsi, jonka mukaan TEK:in koulutuspoliittinen ohjelma päivitetään. Valtuuston kokouksesta uutisoi myös TEK:in verkkolehti.  Opiskelijoiden TEK-vaikuttaminen on siis hyvinkin tärkeää myös tulevaisuudessa! Kannattaakin heti liittyä facebookissa Teekkaripolitiikka-ryhmään, jossa käydään keskustelua tästä ja monesta muusta opiskelijoihin ja TEK:iin liittyvästä asiasta ja pysyä myös skarppina tulevia halloped-hakuja ajatellen. Suhteellisen pienilläkin teoilla voi olla suuret vaikutukset ja ainoa keino vaikuttaa on kertoa oma kantansa. TEK:illä on noin 20 000 opiskelijajäsentä ja on ehdottoman tärkeää että myös heidän äänensä kuuluu päätöksenteossa.

 

TEK:in hallituksen ja opiskelijoiden valtuustoryhmän esitykset poistoiksi kopo-ohjelmasta

TEK:in hallituksen ja opiskelijoiden valtuustoryhmän esitykset poistoiksi kopo-ohjelmasta

 

 

Milja Asikainen

AYY:n hallituksen jäsen, kansainväliset asiat ja työelämäasiat

TEK:in valtuuston opiskelijaryhmän puheenjohtaja

Fyysikko

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *