Millainen on sinun Ainosi tulevaisuus?

Uusien asioiden luominen on aina hankalaa ja olemassa olevien asioiden muuttaminen on yleensä vielä haastavampaa. AYY:n Aino-niminen ylioppilaslehti perustettiin syksyllä 2009 jo ennen ylioppilaskunnan varsinaisen toimikauden alkua. Lehdellä on ollut kolme päätoimittajaa (Anna Munsterhjelm, Johanna Mitjonen (vt.) ja Vappu Kaarenoja), jotka kaikki ovat tehneet Ainosta omannäköisensä. Vuoden 2012 keväällä Ainon toimitus siirtyi kokonaisuudessaan uusiin tehtäviin, jolloin käynnistettiin medioiden tulevaisuuden suunnitteluprosessi taloudensopeuttamissuunnittelun luoman budjetin leikkauspaineen johdosta. Aino onkin ollut tauolla keväästä saakka ja välillä ehdoteltiin jopa Ainon lakkauttamista. Edustajisto päätti kuitenkin kokouksessaan 6.9.2012, että ylioppilaslehti Aino säilyy. Lehtiasia palaa edustajiston pöydälle siis vielä tämän syksyn aikana, ja asian valmistelua varten edustajisto antoi seuraavat ohjeet:

  • Ylioppilaskunnalla on lehti, jolla on päätoimittaja ja vapaaehtoispohjainen toimitus.
  • Lehti on riippumaton media, joka kertoo opiskelijoita ja etenkin aaltolaisia koskettavista asioista, luo yhteisöllisyyttä, herättää keskustelua ja kirjoittaa myös ylioppilaskunnan toiminnasta.
  • Lehden kustannukset ovat huomattavasti nykyistä alhaisemmat.

 

Ainon tulevaisuutta pohtimaan on nyt perustettu toimikunta, jonka tehtävänä on yrittää löytää vastauksia tai ainakin antaa ideoita, miten yllä olevien ohjeiden mukaista ylioppilaslehteä voitaisiin tehdä. Tehtävä ei ole helppo. Miten tehdä jo ennestään laadukkaasta lehdestä vieläkin parempi ja opiskelijoita puhuttelevampi, ja tehdä se vielä huomattavasti nykyistä alhaisemmilla kustannuksilla?

 

Toimikunnan pohdinnan mukaan yksi ratkaisu voisi olla se, että lehdelle rekryttäisiin kuukausipalkalla puolipäiväinen päätoimittaja. Lisäksi lehdelle valittaisiin vuodeksi kerrallaan toimituskunta. Tämä noin kymmenhenkinen porukka voisi ideoida lehden sisällön yhdessä päätoimittajan kanssa ja olla osaltaan vastuussa, että jutut valmistuvat. He voisivat itse kirjoittaa, valokuvata, kuvittaa tai halutessaan vain kommentoida ja oikolukea muiden juttuja. Lisäksi lehdellä olisi palkattu AD, joka viime kädessä vastaisi lehden ulkoasusta. Tällainen malli säästäisi kustannuksia verrattuna nykyiseen ja samalla aaltolaisia osallistettaisiin lehden tekemiseen nykyistä enemmän. Miltäs tällainen visio kuulostaisi sinun korvissasi? Olisiko joku toinen ratkaisu tai kombo, joka voisi toimia paremmin?

 

Lehden päätarkoituksesta ja -tehtävästä määrätään lehden linjapaperissa. Lopulta lehden konseptista päättää kulloinenkin päätoimittaja, joka voi lehden linjapaperin puitteissa tehdä lehdestä juuri sellaisen kuin hän itse haluaa. Kun nyt mietitään Ainon tulevaisuutta, on myös linjapaperia mahdollista tarvittaessa muuttaa. Olemassa oleva linjapaperi löytyy täältä. Vastaako tämä aanelonen sinun mielikuvaasi Ainosta? Pitäisikö jotain muuttaa?

 

Päätoimittajan rekrytoiminen kuuluu edustajiston toimivaltaan. Mikäli edustajisto on tyytyväinen heille tänä vuonna esitettyihin linjapaperimuutoksiin ja konseptiin, voitaisiin uuden päätoimittajan etsiminen aloittaa marraskuussa, jolloin uusi päätoimittaja valittaisiin heti edustajiston ensi vuoden ensimmäisessä kokouksessa tammikuussa.

 

Millainen on sinun Ainosi tulevaisuus? Hyvä mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuden Ainoon on nyt. Voit jättää kommenttisi tämän tekstin yhteyteen tai lähettää ne sähköpostitse osoitteeseen tiedottaja@ayy.fi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *