Paras hetki vaikuttaa kampukseen on juuri nyt!

Aalto-yliopiston hallitus päätti vuonna 2011 sijoittaa Aalto-yliopiston pääkampuksen Otaniemeen. Päätös kampuksen sijoituksesta on siis jo tehty, joten sen junan perään on turha enää itkeä. Sen sijaan meidän kaikkien kannattaa keskittää energiamme siihen, että uudesta kampuksesta tulee paras mahdollinen ja meidän kaikkien näköinen!

 

Piirtäessään Otaniemen aluesuunnitelman vuonna 1949 Alvar Aalto pyrki luomaan puutarhakampuksen, jossa opiskellaan luonnon keskellä. Tavoite toteutui  ja Otaniemessä opiskelu on viihtyisää. Nyt kuitenkin puhaltavat muutoksen tuulet. Aalto-yliopiston keskittäminen tuo Otaniemeen suuren monialaisen joukon opiskelijoita ja tutkijoita sekä selvän rakenteellisen muutoksen, Espoo sijoittaa yli 5 miljardia euroa Keilaniemi-Otaniemi-Tapiola-alueen kehittämiseen ja aiemmin syräjäinen kampus liittyy kiinteästi osaksi dynaamista metropolialuetta metron ulottuessa Otaniemeen jo 2015. Jos Otaniemeä kehitetään taidokkaasti, se voi parhaimmillaan olla yhtä aikaa urbaani ja luonnonläheinen.

 

Luonnonläheisyys Otaniemessä siis jo toteutuu, joten mukaan on tuotava vielä se urbaani. Huhtikuussa 2012 alkoi yleinen, kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu elävän kampuskeskuksen suunnittelemiseksi Aalto-yliopiston ja koko Otaniemen tiede- ja tutkimusyhteisön käyttöön. Kilpailun ensimmäinen vaihe päättyi elokuussa ja sen sato, yhteensä 189 hienoa ehdotusta on nyt kaikkien nähtävissä ja kommentoitavissa Futuro Business Parkissa, Otaniemessä.

 

Kilpailua ja sen lähtökohtia suunnittelemassa on ollut joukko työryhmiä, joissa kaikissa on ollut mukana myös opiskelijaedustus. Kilpailun juryssä, joka tekee lopullisen päätöksen jatkoon pääsijöistä ja lopulta voittajasta on kolme arkkitehtiliiton nimeämää ammattitaitoista arkkitehtituomaria sekä edustus Espoon kaupungilta, Alvar Aalto-säätiöltä, Aalto-yliopistokiinteistöiltä ja Senaatti-kiinteistöiltä. Aalto-yliopistoa edustaa rehtori Tuula Teeri, ARTSin dekaani Helena Hyvönen, tutkija Aija Staffans, tutkija Turkka Keinonen ja  opiskelijoita edustan minä. Olen yhdeksännen vuoden arkkitehtiopiskelija, pitkään opiskelijauraani on kuulunut opiskelija-aktiivisuutta mm. arkkitehtikillassa ja -liitossa sekä rakennusprojekti Kambodzassa, olen kierinyt haalareissa alvarinaukiolla ja istunut monia iltoja Magneetissa. Uskon pystyväni edustamaan opiskelijoita juryssä laajasti, mutta siitä huolimatta on sitä parempi, mitä useampi opiskelija osallistuu itse avoimeen suunnitteluprosessiin. En kuitenkaan tunne teitä kaikkia enkä osaa arvata kaikkia toiveitanne.

 

Paras hetki osallitua on juuri nyt. Kilpailussa on edessä vielä toinen vaihe, johon valitaan 189 ehdotuksen joukosta noin kuusi kehityskelpoisinta, joiden joukosta sitten ensi keväänä valitaan yksi voittaja, jonka pohjalta aloitetaan toteutussuunnittelu. Toisen vaiheen kilpailuohjelmaa hiotaan vielä ja jatkoon valitut työryhmät saavat jatkotyön pohjaksi läjän kehitysehdotuksia. Jokaisesta ehdotuksesta ladataan lokakuun aikana campus2015-nettisivuille yksi kuva, joita on mahdollista kommentoida. Paremman käsityksen ehdotuksista kuitenkin saat, kun käyt tällä viikolla katsomassa näyttelyn. Myöhemmin syksyllä tullaan myös järjestämään workshoppeja, joihin osallistumalla pääset halutessasi osallistumaan laajemminkin. Ole mukana tekemässä uudesta kampuksesta meidän kaikkien näköinen!

 

Näyttely on auki 01.-12.10.2012 klo 10:00-16:30 osoitteessa Futuro Business Park, 3. kerros, Teknikvägen 4 B, 02150, Espoo, Otaniemi. Lisätietoja täällä.

 

– Elina Tenho

2 Responses to Paras hetki vaikuttaa kampukseen on juuri nyt!

 1. Tuure Laurinolli sanoo:

  Onko webissä todellakin esillä vain yksi kuva per ehdotus? Tuntuu tyhmältä. Ei webistä lopu tila vaikka sinne pistäisi laajemminkin materiaalia.

  • Elina Tenho sanoo:

   Kilpailun osallistujilta on ikävä kyllä pyydetty lupa vain yhden, kilpailijan itsensä valitseman, kuvan julkaisemiseen. Sen vuoksi enempää ei tässä vaiheessa voida julkaista. Olen itsekin sitä mieltä, että ehdotuksista on vaikea saada kokonaiskuvaa ja niitä on vaikea vertailla yhden kuvan pohjalta. Toivottavasti ehdit katsomaan näyttelyn!

   Lisää vaikuttamismahdollisuuksia ja tiedottamista niistä luvassa myöhemmin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *