Onko Otaniemessä tilaa uudelle opiskelijakeskukselle? – Ylioppilaskunnan puheenvuoro lukuvuoden avajaisissa 4.9.

Lukuvuoden avajaisten 4.9.2012 ylioppilaskunnan puheenvuoro,

Tämäpä saattoi olla kevään viimeinen puheeni. Avauksessa puskin vauhtia opetuksen kehittämiseen ja ehdotan uuden opiskelijakeskuksen rakentamista Otaniemen kasvua tukemaan. Jännittäviä asioita siis!

– Voitto, PJ

____________________________________________

Arvoisa rehtori Tuula,  ministeri, hyvät  kutsuvieraat , professorit ja muu akateeminen yhteisö, kära studentär,

 

In five years’ time we have changed the landscape of higher education in Finland. We have shaken the formation and governance of our university, created a bustling startup community and breathed new cultural air to where such air had been still for a long time. We’ve also set goals and a vision of an uniquely competitive world class university and are running towards it.

 

Oppimisen ja opetuksen laadun toivoisin kuitenkin vielä muuttuvan.  Yhä edelleen kirjoitan lähes kaikki tenttivastaukseni käsin ja koen häpeää itseäni ja tenttaajaani kohtaan, joka joutuu tulkitsemaan karkean työni, vain koska suurimman osan kaikesta ajastani luokkahuoneen ulkopuolella satun käyttämään muita laitteita tiedon esittämiseen, kuin kunniakasta lyijykynää.

 

Technology is so common outside the class room that each step inside the university feels like disconnecting from the world. Now we’ve all heard concepts of new teaching, even so called teaching revolutions and technology is just a small part of them. Let me try to put what’s really needed in a nutshell.  About what we should require from our teaching.

 

We all carry a phone, so take it out. Just raise it high so I can see. Now most phones also carry a camera.  Just take out the camera and take a picture of this moment. This very special moment. All done? Now share it. Type out your feelings, where you are etc.  Just like that.

 

What just happened? A few things. First we all had access to the technology, second we created something of value,  something exciting, and third we shared it to benefit others who are not here and most of us felt good doing it.  Last and most importantly we reflected on it, which is what I’m doing now.  This kind of moment almost never happens inside the university and I believe we should all be well ashamed of it.

 

Kaikissa  sadoissa kuvissamme esiintyi myös tila. Tilan merkitystä ei voi unohtaa, sillä se lähtökohtaisesti kertoo meistä ja elämästämme. Aallon vision toteuttamiseksi olemme lähellä luodaksemme tiekartan kohti Aaltokaupunkia. Tulevaisuuden taloudellisesti, kulttuurillisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävää kaupunkikeskusta.

 

För ett drygt år sedan tog vi det första steget på den här vägen. Beslutet att placera universitetet i Otnäs, att bygga nytt, reparera gammalt och konsolidering av befintliga byggnader är betydelsefult. Men förrän vi är färdiga, måste vi komma på vad vi på riktigt vill använda våra utrymmen till. Snart är Otnäs en lekplats, inte endast för teknik, men även för konst och ekonomi, ett ställe att öröva gränser på och ett sätt att göra nytt.

 

Suomalaisesta kankeasta virastokulttuurista on luovuttava, ja tilat avattava aidolle tekemiselle ja kanssakäynnille. Elävä Otaniemi syntyy vain tekemällä, ja tekemistä edeltämään tarvitaan aitoa sitoutumista ja omistajuuden tunnetta. Tarvitaan myös uusia avauksia.

 

Vuonna 1870 valmistui talo suolle Helsingin keskustan laidalle. Nyt tämän talon vierestä kulkee Mannerheimintie. Vanha ylioppilastalo on palvellut Suomen tulevaisuuden kohtauspaikkana satoja vuosia. Vanha Poli, Dipoli, KY-talo, Uusi ylioppilastalo kaikki seisovat paikallaan todisteena rakentaneidensa opiskelijoiden unelmista ja elämästä. Otaniemen kasvaessa ja tiivistyessä eläväksi keskukseksi en voi nähdä toista aikaa, tarvetta ja paikkaa historiassa uudelle,  Aallon opiskelijakeskuksen ja ylioppilastalon rakentamiselle toimimaan tulevien sukupolvien kohtaamispisteenä ja  kasvualustana.

 

Edessä on talkoot opiskelijayhteisön hyväksi, ja näihin talkoisiin tarvitaan koko yliopistoa ja akateemista yhteisöä, elinkeinoelämää ja muuta yhteiskuntaa. Endast genom att skapa ett äkta centrum för gemenskap, från studerande till studerande, kan vi garantera ett utrymme för framtiden där åtgärder händer på användarens villkor. And make sure that the fruits of new student initiatives and actions have a place to call home in the future.

 

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan puolesta hyvää tulevaa lukuvuotta ja onnea muutokseen.

2 Responses to Onko Otaniemessä tilaa uudelle opiskelijakeskukselle? – Ylioppilaskunnan puheenvuoro lukuvuoden avajaisissa 4.9.

  1. Mikko sanoo:

    Hieno puhe. Mutta entäs me analogisen kauden lapset jotka hajoavat yrityksiin käsittää sähköisiä palautusjärjestelmiä ja niiden sielunelämää. Minun mielestä lyijykynä ja ruutupaperi on edelleen toimivampi tapa ratkaista ja palauttaa tehtäviä. Olenko vain vanhan ajan reliikki joka kuuluu museoon diginatiivien keskuudesta?

    • Voitto Kangas sanoo:

      Olet oikeassa. Lyijykynä toimii välineenä monella alalla ja monen tehtävätyypin välineenä edllleen lähtökohtaisesti paremmin kuin sähköiset menetelmät. Puheessani esiin nostama lyijykynästä kameraan esimerkin ajatus ei niinkään ollut ajaa välineen tuhoa, vaan puhua yksilön ja vaihtoehtoisten oppimismenetelmien puolesta. Joillekin kuvaaminen, puhuminen tai näyttöpääte voi olla paras tapa tuottaa tietoa. Silti suosimme edelleen opiskelijoiden osaamista testatessamme lyijykynää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *