Opintotuen uudet tuulet

Helsingin Sanomat uutisoi toissapäivänä (14.8.) opintotuesta. Suomen Ylioppilaskuntien liitto SYL löi pöytään aivan uudenlaisen avauksen: opintolainaa ottavat saisivat ahkerasti opiskellessaan (45 op lukuvuodessa) 20% ottamastaan lainapääomasta ikään kuin palkkiona. Opintolainaa voi nostaa 2 700 euroa lukuvuodessa, joten bonusta voisi saada 540 euroa. Kustannusneutraalin SYL:n ehdotuksesta tekee se, että raha lainapääoman lahjoittamiseen otettaisiin nyt toimimattomasta ja epäselvästä opintolainan verovähennyskelpoisuudesta. Ehdotuksen toteutuessa rahat siirtyisivät paperilta kovana rahana opiskeluajalle, jolloin tarve lisärahalle on suurin.

 

Ehdotuksen taustalla on opintotuen uudistus, jälleen kerran. Maan hallitus päätti viime keväänä, että opintotuen rakennetta täytyy uudistaa ja perusti työryhmän aihetta käsittelemään. Työryhmässä on SYL:n ja muiden opiskelijajärjestöjen lisäksi jäsen jokaisesta hallituspuolueesta sekä kasa virkamiehiä.

 

Lähinnä tästä kaikesta herää kysymys: Miksi opintotukea uudistetaan taas? Viimeisin uudistusten sarja opintotukeen kohdennettiin viime syksynä, eikä niiden vaikutuksia ole vielä ehditty edes näkemään saati sitten tarkastelemaan. Työryhmän toimintaraami on erittäin tiukka. Sen on kyettävä esittämään vuoden loppuun mennessä konkreettisia uudistuksia, joilla opiskelijat saadaan valmistumaan nopeammin ja käyttämään opintotukea tehokkaammin. Tehtävänannossa on iso koukku: Kaikki tämä on saatava aikaan nostamatta opintolainasta valtiolle aiheutuvia kustannuksia.

 

SYL on työryhmässä tiukassa paikassa.   ”Opiskelijat vain laiskottelevat valtion rahoilla” ja ”silloin kun minä olin nuori…” -lausahdukset toistuvat julkisessa keskustelussa, hallituspuolueet ovat aiheesta erimielisiä ja taloudellinen tilanne on mitä on. On turha kuvitella, että työryhmä saisi aikaan tuloksen, joka muuttaisi opintotuen äkkiä auvoiseksi ja poistaisi kaikki epäkohdat – ennemminkin mielessä väijyy päinvastainen pelko tuen pienenemisestä ja ehtojen kiristämisestä. Näistä syistä SYL:n ehdotus on mielestäni erinomainen päänavaus.

 

SYL:n ehdotuksen myötä nykyään valmistumisen jälkeen verovähennyksinä saatavat rahat siirtyisivät siihen elämänvaiheeseen, jossa jokaisella lisäkympillä on suora vaikutus kuukauden ruokavalioon. Koska kyseessä on vain tulojen siirto, ei niiden lisääminen, ei muutos olisi keneltäkään pois. Uudistus myös vähentäisi epävarmuutta opintojen ja toimeentulon suunnittelussa, kun nopeasta opiskelusta palkittaisiin rahallisesti. On tosin epäselvää, lisäisikö uudistus sinällään lainan ottajien määrää: se ei poistaisi epävarmuutta ja pelkoa lainan takaisinmaksukyvystä, mikä tällä hetkellä on yksi suurimmista syistä lainan ottamatta jättämiseen.

 

Lisäksi SYL:n ehdotus on myös työryhmän ensimmäinen konkreettinen suuremman luokan uudistusehdotus. Ja kuten kaikki tietävät, valmistelu on valtaa. Kun pöydällä on SYL:n ehdotus, siitä myös keskustellaan. Peli on siis avattu. Katsotaan mitä tapahtuu.

 

Kati Penttinen

Hallituksen jäsen, sosiaalipolitiikka

AYY

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *