Kannettu vesi ei pysy kaivossa eikä adressi auta

Kolme Aalto-yliopiston opiskelijaa viritteli interwebsiin adressin, jonka esipuheessa penätään parempaa opetusta Aaltoon.

Adressin sisältö peräänkuuluttaa sellaisia asioita, joiden saavuttamiseksi ylioppilaskunta ja sen piirissä toimivat opiskelijajärjestöt ovat työskennelleet jo vuosikymmeniä: kollegiaalista tunnelmaa, inspiroivaa opetusta, ajantasaisten opetusvälineiden ja -metodien käyttöönottoa.

On sinänsä ihailtavaa, että kolme yksityishenkilöä kokoaa joukkovoimaa haasteiden tunnustamiseksi ja niiden voittamiseksi sen sijaan, että kiukuttelisivat kapakkipöydässä keskenään. Kaikkia opiskelijoiden aloitteellisuus ei kuitenkaan miellytä. Adressin kommenteissa puhutaan kovillakin sanoilla siitä, kenellä on vastuu hyvästä opetuksesta ja oppimisesta.

Eräs kommentoija syyttää opiskelijoita vastuun pallottamisesta yliopistolle: ” Oppiminen on ihan aikuisten oikeasti teidän opiskelijoiden omalla vastuulla – jos luennot tai järjestelyt eivät miellytä, opiskelkaa asiat itse tai ryhmissä. Kirjasto ja internet on pullollaan tietoa.” Kysymyksiä herätellään myös sen suhteen, millä konkreettisilla toimenpiteillä tilannetta saataisiin parannettua – adressi ei paranna maailmaa.

Kaikki pamfletissa mainitut kunnianhimoiset parannuskohteet lukeutuvat ylioppilaskunnan tavoitteisiin moninaisista suoritusmahdollisuuksista järkevään tilankäyttöön. Ongelmien konkretisointi ja edistäminen hajoaa hiekkaan siinä missä edunvalvontatyö yleensäkin – vuoria siirretään kivi kerrallaan.

Adressia kitkerästi kommentoineille ja vastuuta huudelleille todettakoon, että kivenraijaustalkoisiin ovat tervetulleita kaikki. Kun on kyse kulttuurinmuutoksesta ja keskinäisestä opiskelun ja opetustyön arvostamisesta, askelmerkkejä ei voi määrittä yksi opiskelija – ei edes kolme aloitteellista ja ansioitunutta sellaista. Vain opiskelijoiden ja opetushenkilökunnan sekä johtoportaan saumattomalla yhteistyöllä voimme luoda Aaltoon opetuksen ja oppimisen arvostamisen kulttuurin. Kuinka isoa lohkaretta sinä pystyt tänään arjessasi liikauttamaan?

AYY:n koposektori on mukana luovuttamassa adressia yliopiston rehtoraatille 12.6.2012

Tags:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *