Jakamisen vaikeudesta

Jotenkin voisi kuvitella, että rahan jakaminen on helppoa. Onhan antamisen ilo kuitenkin moninkertainen verrattuna saamiseen. Kuitenkin ylioppilaskunnan stipendien jakaminen on kaikkea muuta kuin helppoa. Hauskaa se kuitenkin on!

Perustamisvuotenaan AYY ei vielä ehtinyt jakaa stipendejä, kun sääntöjä vasta kirjoitettiin. Stipendien jakamiseen liittyvät viimeiset päätökset ennen itse jakoprosessia saatiinkin tehdyksi vasta loppukeväästä tänä vuonna. Nyt säännöt ovat kuitenkin valmiit ja AYY:n stipendien ensimmäinen hakuaika on alkanut.

Miksi stipendien jakaminen sitten on niin vaikeaa? Hakijathan olisi helppo laittaa järjestykseen opintomenestyksensä perusteella, niin kuin niin monissa muissa stipendeissä tehdään. AYY päätti kuitenkin jakaa stipendejä painottaen erityisesti yhteisöllistä toimintaa – kasvamista osaksi hienoa ja monimuotoista Aaltolaisten verkostoa. Näin ollen hakijoiden arviointia ei voitu ulkoistaa koulun opettajien tehtäväksi, sillä ainoastaan yhteisö itse tietää, mikä siinä on arvokasta.

Kaikista vaikeinta stipendejä jakaessa onkin alkaa erottelemaan aktiivisia toimijoita toisistaan. Sitä kun mielellään antaisi stipendin ihan kaikille AYY-aktiiveille, erityisaseman yhdistysten toimijoille ja kaikille muillekin, jotka ovat olleet rakentamassa Aalto- ja AYY-kulttuuria. Tähän rahalliset resurssit eivät kuitenkaan riitä, joten pisteytys on pakko toteuttaa jollain tavalla. Nyt viime syksyn ja kevään aikana rakennettu ”Yhteisötoiminnan pisteytyksen ohjeisto” pääsee ensimmäistä kertaa testiin, jolloin nähdään, kohteleeko se eri tavoin ansioituneita aaltolaisia oikein.

Vaikka yhteisötoiminta onkin AYY:n stipendien painopiste, ei opintojakaan ole unohdettu. Ne kun kuuluvat varsin olennaisena osana opiskelijaelämään. AYY:n kolmesta stipendityypistä vaihto- ja opintostipendien myöntämisperusteet ottavatkin huomioon myös opintomenestyksen. Kaikista eniten AYY haluaakin antaa tunnustusta niille, jotka ovat onnistuneet menestyksekkäästi yhdistämään sekä opinnot että opiskelijaelämän muut puolet.

Tänä vuonna AYY jakaa siis ensimmäiset stipendinsä. Yhteisö- ja opintostipendejä jaetaan molempia 20 kappaletta, vaihtostipendejä puolestaan kahteen otteeseen niin kauan, kuin rahaa riittää. Heitä siis vaatimattomuus romukoppaan ja kerro rohkeasti, kuinka hyvin juuri sinä olet menestynyt opinnoissasi. Entä kuinka hienoja juttuja olet tämän yhteisön eteen tehnyt? Haku on käynnissä nyt ja päättyy 31. heinäkuuta.

Kesäisin terveisin
Antti Karkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *