Aaltolaisten oma kanava tulee! OSA 2

AYY:n keskustoimistolla jutusteltiin keskiviikkona 20.4. reilu 2,5 tuntia uuden kanavan tarkoituksesta, sisällöstä ja rakenteesta. Paikalla oli noin viisitoista kanavan tulevaisuudesta kiinnostunutta ideoijaa. Joukosta suurin osa oli OUBS-kanavan vanhoja ja nykyisiä toimijoita ja oman yhdistyksen toiminnan kautta kanavasta kiinnostuneita. Tilaisuudesta on tulossa kooste katsottavaksi OUBS:lta.

Mutta mitä ajatuksia keskustelussa nousi esiin?

Forum Romanum. Voisiko kanavan ympärille, sen tiloihin ja nettiin, muodostua jonkinnäköinen kulttuurifoorumi? Heitettiin ilmoille, että tiloissa voisi pesiä ideahautomo ja tilat olisivat elävät ja mahdollisimman avoimet. Vertailukohtana käytettiin Design Factorya. Tässä kulttuurikeskuksessa kulkisi ihmisiä, tiloja voisi varata projekteihin ja ne olisivat olohuonemaiset. Keskuksessa järjestettäisiin tapahtumia ja säännöllisesti iltamat, joihin houkuteltaisiin väkeä jollakin porkkanalla, esimerkkinä käytettiin Design Factoryn aamupalaa. Puhtautta tiloihin kaivattiin, mutta liian kliinistä ei saa olla, jotta luovuus ei katoa.

Oltiin aika yksimielisiä siitä, että nettisivuihin on panostettava ja niiden tulisi olla näkyvyyden pääväylä. Ideoitiin, että pelkkien videoklippien lisäksi sivuilta voisi löytyä myös taustoitusta ohjelmiin. Olisiko hakusessa eräänlainen videoblogi?

Formaatit. Uusi kanava tarvitsee ohjelmaformaatit selkeyttämään tarjontaa. Keskustelussa esitettiin, että formaattien avulla katsojien on helpompi lähestyä ohjelmia, kun tietää mitä odottaa. Eräänlaista brändäämistä siis. Sitten keskusteltiin myös fiktiivisen tuotannon roolista ja ajatuksia oli sen puolesta, että fiktiivistä tuotantoa tehtäisiin projektiluontoisesti. Kyseenalaistettiin, onko mielekästä rajata tehdäänkö fiktiivistä tuotantoa, kun innokas porukka tulee tekemään ja toteuttamaan itseään? Keskustelussa todettiin, että live-lähetykset ovat muuten aika kiva juttu! Niitä pitäisi vain mainostaa paremmin. Tällaista palvelua ei Suomessa juuri ole tarjolla yo-kuntamaailmassa. Toimituksen ohjelmatuotannon lisäksi kanava voisi tarjota Aaltotuben, jonne jokainen aaltolainen voi ladata omaa materiaaliaan. Palvelu voisi auttaa aaltoidentiteetin muodostumisessa. Tätä me tehdään!

Vastuu. Miten ihmiset saadaan ottamaan vastuuta? Esitettiin, että jos toimija ei saa tarpeeksi vastuuta, kiinnostus voi lopahtaa. Entä jos vapaaehtoiset kokevat olevansa eriarvoisessa asemassa, kun samasta työstä maksetaan palkkaa osalle toimituksesta? Tuleeko heistä vastuuttomia? Pohdittiin, että päätoimittajalla voisi olla palkkausoikeus ja muutenkin valtaa rahankäytön suhteen. Hän voisi jaella vapaaehtoisille suoritetuista projekteista palkkioita. Ehdotettiin samanlaista jakoa kahdenlaisiin vapaaehtoisiin, kuten AYY:n hallituskin esitti kanavan perustamissuunnitelmassa. Olisi siis kaudeksi sitoutuneita vapaaehtoisia, joille kehittyy tietty osaaminen ja heille jaetaan selkeät vastuuroolit. Tämän lisäksi olisi projektikohtaisia avustajia, joita joudutaan opastamaan enemmän. Miten vapaaehtoisia sitoutetaan ja miten voidaan vetää raja vapaaehtoisten ja palkkaa tai palkkioita saavien välille? Hankalia kysymyksiä ja ihmisillä tuntuu olevan myös erilaisia näkemyksiä siitä, miten homman pitäisi toimia. Tätä pitää vielä pohtia!

Laatu. Jäin tilaisuuden jälkeen pohtimaan, mitä on laatu. Yksi keskustelijoista kuvasi laatua odotuksien täyttymisenä. Mutta mistä nämä odotukset syntyvät? Toisille sisältö merkitsee enemmän kuin kuvan tai äänen laatu. Mitä sisällön pitäisi olla ja miten se täyttäisi mahdollisimman hyvin näinkin laajan yhteisön odotukset? Ja nyt täytyy laittaa paino sanalle mahdollisimman, kaikkia ei voi kuitenkaan aina miellyttää. Tässäpä haaste tulevalle päätoimittajalle!

No, mitä jäi käteen? Ainakin nippu muistiinpanoja uudelle päätoimittajalle käteen annettavaksi ja vahvistusta niille ajatuksille, joita tämän kevään aikana muissakin keskusteluissa on pyörinyt pöydällä. Tällaisia vielä enemmän workshop-luonteisia tilaisuuksia olisi varmasti syytä järjestää jatkossakin, kun jotain päästään jo konkreettisesti myös toteuttamaan ja saman tien!

Ideointiin olisin kovasti toivonut osallistuneen myös enemmän sellaisia yhteisömme jäseniä, jotka olisivat tulleet OUBS:n ja siihen jollakin tapaa kytköksissä olevien tahojen ulkopuolelta. Keskustelu olisi voinut olla tällöin vielä antoisampaa. Kyllä ideoita ja kysymyksiä varsinkin saa heittää, vaikka ei kaikkea televisio-ohjelmatuotantoon liittyvää tietoa hallitsekaan.

Seuraavaksi linjan luonnosta näpyttelemään!

Henna

PS. Ehdota uudelle kanavalle nimeä!

Tags: ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *