Edustajiston kokous 16.3.

Päätösluettelo (linkki tulossa, jahka ilmestyy)

Kesto: 6 h 15 min.

Osallistujia: 27 – 44

Kokouskohtia: 19.

Muutosesityksiä:

Ponsia: 0

Eriäviä mielipiteitä: 0!

Paras pala: Sukupuolineutraali nauhaohjesääntö (tai sitten välipalapizzat).

AYY:n edustajiston vuoden 2011 toinen kokous käynnistyi KY-talolla nuijan kopahtaessa klo 17:07, ja kokouksen päättävä kopautus kellotettiin ajassa 23:22. Tällä kertaa ajauduttiin siis viimevuotisten maratonkokousten tasolle. Vähän jariteltiin, vähän allekirjoittanut sääti kokoustekniikan kanssa, ja jonkun verran olisi alustuksissa ollut tiivistämisen varaa, mutta ennen kaikkea kokouksessa päätettiin paljon (isoja) asioita. Ja se ottaa aikaa. Vaan nyt on ylioppilaskunnalla nauha, vaalijärjestys, KV-linjapaperi, ja pian pukkaa myös strategiaa ja Ainolle uutta päätoimittajaa.

Kokouksen ilmoitusasioissa merkittiin muutaman pöytäkirjan ja asiakirjavalituksen lisäksi tiedoksi edaattori / SYL:n varapuheenjohtaja Jarno Lappalaisen katsaus ylioppilaskuntien liiton kuulumiseen. Ihan hyvää näyttäisi kuuluvan. Ilmoitusasioiden jälkeen siirryttiin kuulemaan talousjohtajan talouskatsausta – viime vuonna päätetyn perusteellahan edustajistolle tarjoillaan tällaiset katsaukset neljästi vuodessa.

Katsauksessa tarkasteltavana olivat vuoden 2010 alustavat talousluvut. Aatteellinen toiminta pysyi jotakuinkin uomissaan, tukitoiminta ei (käytännössä se oli budjetoitu reippaasti ali, sillä ensimmäisen vuoden useita päällekkäisiä kuluja ei oltu huomioitu tarpeeksi) ja sijoituspuolella meni vahvasti. Katsauksen yhteydessä availtiin myös keskustelua siitä, tulisiko AYY:n rahastaa – joko myymällä tai vuokria korottamalla – niitä asuntojaan, jotka ovat vapautuneet ARA-säätelystä. Talouskatsauksen perään valittiin ylioppilaskunnalle tilintarkastusyhteisö taloustoimikunnan esityksen mukaisesti.

Talousasioiden jälkeen kuultiin hallituksen kuulumiset ja merkittiin tiedoksi pitkään hiottu hallitusohjelma. Hyvältä näyttää! Oli myös ilo havaita, että edaattoreilla riitti aika paljon valppaita kysymyksiä hallitukselle. Hallituksen puuhien ohella esitettiin huoli siitä, että hallituksen päätöksentekoa on hankala seurata. Yhtenä konkreettisena korjauksena tähän hallituksen esityslistat tulevat jatkossa jakoon edustajiston maililistalle.

Ensimmäisenä isompana päätösasiana käsiteltiin sitten AYY:n linjapaperia Aallon kansainvälistymisestä. Linjapaperin yleislinjoista oltiin pitkälti yhtä mieltä, ja pienten lisäysten ohella keskustelu pyöri kielikysymysten ympärillä. Pitäisikö kansalliskielillä opettaminen turvata, ja mitä turvaaminen tarkoittaa? Alkuperäisen esityksen melko pyöreä linjaus kuitenkin pysyi, mutta vaatimus englanninkielisyydestä rajattiin maisteritasolle . KV-linjapaperista keskusteltiin muuten kokouksissa jonkun arvion mukaan enemmän kuin yhdestäkään aiemmasta linjasta – tai kaikista niistä yhteensä.

Aino-lehden päätoimittajavalinnan valmistelu ei herättänyt suurta tunteen paloa, ja valintatyöryhmään löytyi vaivatta kaksi kiinnostunutta edaattoria, Miikka Putto ja Tiina Tammenpää. Valinta etenee kevään  mittaan niin, että lopullisen päätöksen edustajisto tekee toukokuun kokouksessaan.

Ennakkoon ehkä eniten keskustelua herättäneet asiat, sääntöjen muuttaminen ja vaaliohjesäännöstä päättäminen kirvoittivat paljon puheenvuoroja ja muutosesityksiä myös kokouksessa. Sääntöjen osalta tarkoitus oli tietyiltä osin päivittää ja tarkentaa sääntöjä, ei avata koko pakettia, joka perustuu kesällä 2009 rakennettuun konsensukseen. Läpi menneinä muutoksina edustajiston puheenjohtajan kelpoisuutta toisaalta lavennettiin, toisaalta tiukennettiin, edustajistovaalien vaalikelpoisuutta tarkennettiin, jäsenäänestyksestä tehtiin käytännöllisempi ja hallituksen kiintiöpykälä päivitettiin vastaamaan Aallon uutta rakennetta. Sen muotoilu ei ollut aivan yksinkertaista, sillä kiintiöt pohjaavat enemmän historiaan ja mielikuviin kuin johonkin selkeään juridiseen määritelmään. Harmi kyllä, AYY:n toimintaa ei riittävä enemmistö halunnut säännöissä linjata ”eeppisesti kestäväksi”.  Tullakseen voimaan nämä sääntömuutokset tarvitsevat vielä 2/3 kannatuksen myös ensi kokouksessa.

Sääntötoimikunnan valmistelema uusi vaalijärjestys hyväksyttiin sellaisenaan. Toki muutoksia esitettiin, mutta ne kaatuivat äänestyksissä tai raukesivat vailla kannatusta. Niinpä vaaliliittojen toimintaa säätelevät esitykset eivät järjestykseen päätyneet, niin kuin eivät myöskään vaatimukset vaalirahoituksen ja sidoinnaisuuksien julkistamisesta.

Strategiaprosessi käynnistettiin hallituksen esittämin suuntaviivoin välipalaksi tilatun pizzan ravitsemana. Käytetyissä puheenvuoroissa toivottiin, että homma tehdään perinpohjaisesti ja hyvin, jotta tulokset näkyvät muuallakin kuin paperilla. Strategian tekeminen näkynee kevään mittaan AYY:n medioissa, toivottavasti iso yleisö innostuu ottamaan osaa.

TTER:ltä viime kokouksessa kaivattu asiakirjalista ei valmistunut tähän kokoukseen, vaan sen sijaan kuultiin selonteko tilanteesta ja TTER:n kehittämissuunnitelmista ylipäänsä. Vastaukset viime kokouksen ponsiin tyydyttivät edustajistoa.

Kokouksen viimeisenä asiana päätettiin ylioppilaskunnan nauhan käyttöä linjaavasta nauhaohjesäännöstä. Keskustelu kilpistyi kahteen kohtaan: sukupuolineutraaliin ruusukkeeseen ja nauhon käyttöjärjestykseen. Hallitus esitti, että oikeus tehdä nauhasta ruusuke laajennettaisiin naisten lisäksi miehille, mutta esitteli myös tunnustyöryhmän perustelut tätä vastaan. Osa edustajistosta halusi pitäytyä perinteisessä mallissa, mutta lopulta enemmistö oli liberaalimman linjan kannalla. Saa nähdä, ilmestyykö frakkien etumuksiin pian purppuraruusukkeita. AYY:n nauhan ylimmäksi määräävä kohta esitettiin poistettavaksi, mutta pysyi. Näin ollen AYY:n nauhaa kannetaan ylimpänä, niin kuin tietenkin kaikkia muitakin nauhoja. Nyt kun säännöt ovat selvät, kannattaa rientää ylioppilaskunnan palvelupisteelle poimimaan oma pätkä nauhaa talteen.

Ensi kerran AYYE kokoustaa Otaniemessä 13.4.

Terkuin,
Atte

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *