Edarin iltakoulu 1.3.

Edustajiston vuoden toista kokousta pohjustava iltakoulu pidettiin Aalto Venture Garagella tiistaina 1.3. Kokoushan pidetään vasta 16.3., mutta tenttiviikon takia iltakoulu pidettiin jo nyt. Paikalla oli tälläkin kertaa vain kourallinen edaattoreita hallituslaisten, allekirjoittaneen ja varapuhis Jannen seurana.

Iltakoulun aiheet noudattelivat ensi kokouksen suunniteltua asialistaa, jolta löytyvät mm. vaalijärjestys, sääntömuutokset, kansainvälisyyden linjapaperi, nauhaohjesääntö, Ainon päätoimittajan valinta ja strategiaprosessin starttailu. Lisäksi kuultiin hallituksen yleisiä kuulumisia.

AYY:n näkemyksiä Aallon kansainvälistymiseen linjaavan KV-linjapaperin luonnos on jo ennen iltakoulua kiertänyt AYY:n erityisasemayhdistyksiä ja löytyy nyt täältä blogistakin. Yhdistyksiltä ei ollut noussut suuria muutospaineita, mutta tutkarikomitea oli kuulemma keskustellut paperista ahkerasti. Iltakoulussa eniten puhututti suomen- ja ruotsinkielisen perusopetuksen turvaaminen, ja mitä sillä tarkalleen tarkoitetaan. Nyt linjassa rajataan vaatimus kanditutkintoon, mutta turvaamisen täsmällisempää määrittelyä ei linjasta löydy.

Vaalijärjestyksessä on edustajiston mailikeskustelussa noussut etukäteen suurimmaksi kysymykseksi käytettävä vaalitapa: sääntötoimikunnan luonnos esittää nykyisen vaalitavan (D’Hondt) vaihtamista samankaltaiseen, mutta pienempiä vaaliliittoja buustaavaan Sainte-Laguëen. D’Hondtin eduksi esitettiin yleinen tunnettavuus (esimerkiksi eduskuntavaalit), sekä se, että teoriassa Sainte-Laguë mahdollistaa kikkailun vaaliliittojen pilkkomisella – tosin silloin on tarpeen koordinoida jäsenistön suuren osan äänestämistä tarkkaan.

Vaalitavan vaihtumisen lisäksi vaalijärjestyksessä esitetään mm. sähköisen äänestyksen ja poissaolevana ehdokkaana olemisen mahdollistamista sekä vaalivilpin ja seurausten tarkempaa määrittelyä. Iltakoulussa pohdittiin myös Jukka Liukkosen ehdottamaa vaalirahoituksen ilmoitusvelvollisuutta. Onko aiheutunut byrokratia saavutetun avoimuuden väärti? Vaalijärjestyksestä päättäminen on näillä näkymin ensi kokouksen kiintoisimpia päätöksiä, ja kohdassa nähtäneen monta muutosesitystä. Asian esittelijöiltä toivon hyvää alustusta, jotta edustajisto on kärryillä siitä mitä päättää.

Viime vuonna päätetyt AYY:n värit ovat vihdoin etenemässä vuosijuhlijoiden rintapieluksiin, kun nauhaohjesääntö tulee päätettäväksi. Ohjesäännöstä on tulossa varsin lyhyt ja ytimekäs; siinä todetaan nauhan malli, käyttöoikeudet ja käyttösäännöt. Esimerkiksi mahdolliset muut krumeluurit määritellään sitten jossain toisessa ohjeessa. Huomautin ohjesääntöluonnoksen hienoisesta seksismistä, ja saas nähdä esittääkö hallitus sukupuolineutraalia oikeutta solmia nauha ruusukkeeksi.

AYY:n strategian luomiseen tähtäävä prosessi on tarkoitus aloittaa seuraavassa kokouksessa. Aihe ei vielä aiheuttanut suuria intohimoja. Lähinnä todettiin, että avoin, sosiaalista mediaa hyödyntävä ote on ihan must, jotta strategiasta tulee uskottava ja se päätyy joskus käyttöön.

Aino saa uuden päätoimittajan nykyisen Anna Munsterhjelmin siirtyessä uusiin haasteisiin. Valinta on edessä vasta myöhemmin keväällä, mutta sen suuntaviivat määritellään nyt. Hallitus on esittämässä työryhmän perustamista, ja iltakoulussa keskusteltiin työryhmän kokoonpanosta, tehtävästä ja valinnasta. Olennaisimmat kysymykset liittynevät työryhmän mandaattiin; haluaako edustajisto määrittää valintakriteerit itse, ja jääkö työryhmälle oikeus esittää vain yhtä ehdokasta. Päätoimittajan valinta on joka tapauksessa kevään mielenkiintoisimpa päätöksiä. Anna on tiimeineen nostanut Ainon tyhjästä opiskelijalehtien kärkeen, ja on kiinnostavaa nähdä kuinka paljon ja millaisia hakijoita tämä innostaa.

Hallituksen yleisinä kuulumisina puhis Saara ilmoitti mm. että vuoden 2011 hallitusohjelma tulee kokouksessa edustajiston tietoon. Itse ohjelman on ensisijaisesti hallituksen oman toiminnan seurannan työkalu, ja säännölliseen edustajistolle tiedotukseen onkin luvassa jokin hieno uusi visualisointi.

Että tämmöistä tällä kertaa. Kun väkeä on vähän, saa yksittäinen edaattori halutessaan aika hiton hyvin ajatuksiaan läpi. Syksyn vaaleissa kannattaakin kuunnella miten ehdokkaat lupaavat duuninsa tehdä. Iltakoulujen järjestäminen on muuten  jaettu edarin puheenjohtajiston kesken vuoroittain, ja tämänkertaisesta setistä kiitos kuuluukin Jannelle.

Edustajiston kokous II/2011 pidetään siis KY-talolla 16.3. klo 17:00 alkaen.

Terkuin,

Atte

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *