”Ei todellakaan mikään kahvinkeittoharkka!” – Viestintää ja kestävän kehityksen teemoja korkeakouluharjoittelun muodossa

Jasmin Järvinen (kuvassa vasemmalla) ja Hanna Yletyinen ovat toimineet AYY:ssa korkeakouluharjoittelijoina.

Kevään ja kesän aikana Aalto-yliopiston ylioppilaskunnassa on työskennellyt kaksi korkeakouluharjoittelijaa. Hanna Yletyinen teki harjoittelun maalis-toukokuussa viestinnän tiimissä ja Jasmin Järvinen aloitti toukokuussa kestävän kehityksen teemojen parissa. Hanna ja Jasmin ovat molemmat Helsingin yliopiston kasvatteja. Hanna opiskelee teologiaa ja viestintää ja Jasmin tekee maisteriopintoja ympäristömuutoksen ja globaalin kestävyyden ohjelmassa.

Tullessaan AYY:lle Hanna ei oikein tiennyt mitä odottaa. Hän oli toiminut aktiivisesti järjestöissä ja esimerkiksi tehnyt tapahtumia Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistyksessä, mutta viestinnän tekeminen oli melko tuntematonta. Harjoittelu on antanut Hannalle hyvän näköalan siihen, mitä viestinnän tekeminen työksi voisi olla ja ylittänyt kaikki hänen odotuksensa. Työpäivät ovat koostuneet erilaisista viestinnän tehtävistä. ”On ollut somepäivityksiä ja kokouksia, mutta eniten ovat työllistäneet pian julkaistavat uudet nettisivut.” hän kertoo. ”Olen myös saanut olla mukana erilaisissa projekteissa, kuten eduskunta- ja eurovaaleissa sekä Mantan lakituksessa, joten työtehtävät ovat vaihdelleet laidasta laitaan.”

Jasminin harjoittelu on vasta alkanut. Ensimmäisten työviikkojen aikana Jasmin kertoo päässeensä kiinni mielenkiintoisiin ja tärkeisiin juttuihin. ”Tulen pohtimaan muun muassa, miten AYY:n hiilijalanjälkeä voitaisiin kartoittaa ja laskea. Lisäksi teen sisäisiä ohjeistuksia sekä suunnittelen koulutuksia.” Jasmin on myös päässyt toteuttamaan syksyllä julkaistavan Design-kalenterin Ilmastovinkkisarjaa, jonka tarkoituksena on kannustaa opiskelijoita miettimään ja muuttamaan elämäänsä ympäristön kannalta kestävämpään suuntaan. ”Tuntuu, että tällä hetkellä teen kaikkea sekaisin, koska kaikki on niin innostavaa, enkä osaa päättää, mihin haluaisin ensimmäisenä keskittyä.” hän nauraa.

Molemmat sanovat, että AYY:n työyhteisö on ollut lämmin ja vastaanottavainen. Nyt jo harjoitteluaan päättävä Hanna sanoo, että aikaisempiin työyhteisöihin verrattuna AYY:lla on panostettu erityisen paljon työntekijöiden hyvinvointiin. Hän on kokenut esihenkilön kanssa säännöllisesti käydyt keskustelut hyödyllisiksi ja koko toimiston yhteiset aamukoulut hyväksi ja helppo kanavaksi saada tietoa myös muiden töistä. ”Parasta on ollut se, että on päässyt tekemään ihan oikeita ja konkreettisia juttuja. Siinä sitä oppiikin parhaiten. Tämä ei ole todellakaan ollut mikään kahvinkeittoharkka.” Hanna sanoo pilke silmäkulmassaan.

Jasmininkin on yllättänyt positiivisesti se, että hän on alusta alkaen päässyt tekemään konkreettisia juttuja. ”On myös ihanaa, että työyhteisö suhtautuu työntekoon rennosti ja luotetaan siihen, että hommat saadaan tehtyä, vaikka niitä ei kellokortilla seuratakaan.” Hanna komppaa Jasminin huomioita ja jatkaa: ”Täällä jengistä näkee, että tyypit tykkää siitä, mitä tekee!”

Harjoittelun aikana Jasmin haluaisi oppia, kuinka organisaatiossa pystyy käytännössä lähteä edistämään tai integroimaan kestävän kehityksen teemoja osaksi arkea ja toimintaa. ”Olen myös innoissani siitä, että pääsen tekemään viestintää, kirjoittamaan blogipostauksen ja kasvattamaan omaa asiantuntijuuttani.”

Tulevaisuudessa Hanna voisi nähdä itsensä tekemässä viestintää työkseen. ”Haluaisin tehdä jotain, missä voin hyödyntää teologista osaamistani. Haluaisin oppia ymmärtämään erilaisia ihmisiä ja ratkaista kaupungistumisen tyypillisiä ongelmia, kuten syrjäytymistä” Hanna sanoo. Jasmin haluaisi nähdä itsensä ympäristövastuun asiantuntijana. ”Näen itseni työskentelemässä isojen kysymysten äärellä. Haluan olla vaikuttamassa globaalien ympäristöhaasteiden, kuten ilmastonmuutoksen, ratkaisemisessa.” Jasmin visioi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *