Häirinnän vastainen ”Not cool!” -kampanja starttaa

Huomaatko kiusaamista, seksuaalista ahdistelua tai rasismia? Häirintään puuttuminen kuuluu kaikille. Puuttuja ei ole ilonpilaaja vaan tunnelman on jo pilannut asiattomasti käyttäytynyt henkilö. AYY:n Not Cool! -kampanja kannustaa kaikkia tunnistamaan ja puuttumaan asiattomaan käytökseen. Puuttuja voi olla kuka vaan, joka havaitsee häirintää opiskelijayhteisössä. Puuttua voi yksin tai yhdessä – mitä useampi yhteisössä päättää puuttua ja asettua häirintää kokeneen puolelle, sitä viihtyisämpi paikka opiskelijayhteisöstä tulee meille kaikille.

Häirintää ei aina yksiselitteisesti tunnista häirinnäksi sen tapahtuessa. On kuitenkin aina parempi puuttua tilanteisiin, jotka näyttävät olevan jollekin osapuolelle epämiellyttäviä. Häirintä ei myöskään aina kohdistu suoraan yksittäiseen ihmiseen. Se saattaa ilmetä esimerkiksi huumorin tai opiskelijakulttuurin varjolla esitettynä rasismina tai seksisminä. Rasismia, seksismiä tai häirintää ei pidä kuitenkaan kuitata vain huumorina. Toisen huumori on toiselle osa ikävien ja syrjivien kokemusten jatkumoa.   

Häirintätilanteisiin voi hakea apua niin häirinnän kokija kuin henkilö, joka on todistanut häirintää. Tilanteesta riippuen apua voi hakea esimerkiksi AYY:n häirintäyhdyshenkilöiltä tai oman korkeakoulusi henkilökunnalta. Jos häirintätilanne tapahtuu tietyssä tapahtumassa, siitä voi kertoa järjestyksenvalvojille.  

Lue lisää kampanjasta osoitteesta ayy.fi/notcool #notcool

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *