Esittelyssä lukuvuoden 2018–19 designkalenteri

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja Taiteiden ja suunnittelun ylioppilaat TOKYO ry julkaisevat lukuvuodelle 2018–19 yhteisen designkalenterin. Kalenterin suunnittelee Reetta Vartiala ja se juhlistaa AYY:n Taidevuotta ja ARTSin muuttoa Otaniemeen.

Luonnos kalenterinäkymästä

TOKYO on julkaissut vuosittaista, jäsenille ilmaiseksi jaettavaa designkalenteria vuodesta 1975. Designkalenterin suunnittelija valitaan vuosittain kilpailulla opiskelijoiden keskuudesta.

”Designkalenteri tarjoaa hyvin suunnitellun ja kauniin vastineen digitaalisille kalentereille. Monet opiskelijoistamme ilmaisevat itseään visuaalisesti ja saattavat esimerkiksi ajattella piirtämällä. Printtikalenterista voi tuunata omanlaisensa ja sinne voi luonnostella vaikka luennoilla”, TOKYOn puheenjohtaja Matti Jänkälä sanoo.

Jäsenille jaettava kalenteri kuuluu myös AYY:n perinteisiin. Sekä AYY:n että TOKYOn jäsenet arvostavat lukuvuosikalenteria ja pitävät sitä tärkeänä jäsenpalveluna.

”On hienoa, että Taidevuoden kunniaksi voimme yhdessä AYY:n kanssa luoda jotain uutta kaikille Aallon opiskelijoille. Meillä on tosi taitavia opiskelijoita koulussamme. Niinpä haluamme näyttää koko Aallolle, mitä meillä tehdään, ja tutustuttaa kaikkia ARTSin ja TOKYOn kulttuuriin”, Jänkälä jatkaa.

Designkalenterin suunnittelija valittiin kaikille Aalto-yliopiston opiskelijoille avoimella kilpailulla. Raadissa olivat mukana TOKYOn ja AYY:n edustajien lisäksi visuaalisen viestinnän muotoilun apulaisprofessori Arja Karhumaa ja viime vuonna TOKYOn designkalenterin suunnitellut Samu Salovaara.

Suunnittelijaksi raati valitsi Reetta Vartialan. Vartiala on sisustusarkkitehtuurin maisteriopiskelija. Hän on lukenut sivuaineena pakkaussuunnittelua ja opiskellut myös kuvittamista. Hän osallistui kalenterin suunnittelukilpailuun nyt ensimmäistä kertaa.

Reetta Vartiala

”Kalenterini on monen vuoden mietinnän tulos. Syksyisin, kun TOKYOn kalenteri on jaettu, olen miettinyt, mitä siinä voisi vielä parantaa”, Vartiala kertoo.

Vartialan suunnitelmassa kalenteria voi käyttää sekä vaakaan että pystyyn.

”Halusin, että kalenteri sopii mahdollisimman monenlaisiin käyttötapoihin. Tähtään selkeyteen. Kaikki arkipäivät on jaoteltu kolmeen osaan, joten päivän voi kalenterin sivulla jakaa esimerkiksi aamupäivään, lounaan jälkeiseen aikaan ja iltaan.”

Lukuvuoden 2018–19 kalenterissa yhdistyvät TOKYOn ja AYY:n kalenteriperinteet. Samoin vuoden aikana ARTSin opiskelijat yhdistyvät entistä konkreettisemmin osaksi Aalto-yhteisöä. Korkeakoulun muutto Arabiasta Otaniemeen saa kalenterin suunnittelijan mietteliääksi.

”Arabia tuntuu kodilta, joten on vähän haikeaa muuttaa, mutta tietysti muutossa on tosi paljon hyviä puolia. On hyvä, että artsilaiset tulevat Otaniemeen sekoittamaan pakkaa. Ja meillä on ihana uusi rakennus siellä”, Vartiala pohtii.

Vartiala toivoo, että kalenteri otetaan koko Aalto-yhteisössä innolla vastaan.

”Haluan herätellä kalenterin käyttäjiä ajattelemaan designin tuomia mahdollisuuksia ja sitä, miten asioita voi katsoa monelta kantilta. Luovuutta voi löytää kaikista asioista ja arkisetkin asiat voi tehdä toisin.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *