Opiskelija-asuntojen parkkipaikkanormia löyhennetään Otaniemessä – AYY kiittää Espoon kaupunkia erinomaisesta päätöksestä!

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta päätti kokouksessaan viime viikolla, että Otaniemen opiskelija-asuntojen autopaikkoihin sovelletaan jatkossa löysempää parkkipaikkanormia. AYY:n kiittää Espoon kaupunkisuunnittelulautakuntaa, päätöstä valmistelleita sekä päätöksessä mukana olleita tahoja erinomaisesti, järkevästä ja perustellusta päätöksestä.

Mikä muuttui kaupunkisuunnittelulautakunnan päätöksellä ja mitä se tarkoittaa käytännössä?

Aiemmin kaavoitusta ohjaamassa oli normi, joka tiivistetysti velvoitti Teekkarikylässä rakentamaan opiskelija-asuntojen yhteyteen paikasta riippuen 1 asuntopaikka per 250 k-m2 tai jopa 1 ap/150 k-m2. K-m2 -lyhenne tarkoittaa asuntojen asumistilan kerrosneliömetrejä ja pienempi luku velvoittaa suurempaan määrään parkkipaikkoja.

Nyt tapahtuneen muutoksen taustalla on syksyllä 2016 Otaniemen alueella tehty pysäköintitutkimus, jolla on selvitetty nykyisten opiskelija-asuntojen pysäköintipaikkojen käyttöastetta. Nykyisellään käyttö on noin 50 % paikkeilla, maksimissaan 74 %. Huomioitava on myös Otaniemen alueen kehitys kohti joukkoliikenteen solmukohtana toimimista sekä uusien liikenneratkaisujen kuten yhteiskäyttöautojen oletettu yleistyminen. Peruste laskentaohjeen uudelleentarkastelulle siis on olemassa.

Nyt tehty päätös laskee vaatimusta metroasemalta loittonevilla vyöhykkeillä niin, että Otaniemen alueella laskentaohje on jatkossa keskimäärin 1 ap / 500 k-m2. Vaatimukset vastaavat nyt siis huomattavasti paremmin todellisuutta.

Miksi päätös hyödyttää erityisen paljon AYY:tä ja sen jäseniä?

Edellinen laskentaohje johti Otaniemessä siihen, että uusia opiskelija-asuntoja suunnitellessa ei yksinkertaisesti ollut tilaa kaavoittaa järkevästi uusia asuntoja ja autopaikkoja normia vastaavaa määrää. Käytännössä tämä olisi tarkoittanut esimerkiksi sitä, että tulevien opiskelija-asuntojen yhteyteen normin vaatimat parkkipaikat olisi ollut pakko toteuttaa asuntoloiden alle tulevina parkkihalleina. Nämä puolestaan olisivat nostaneet hankkeiden kustannuksia useilla miljoonilla ja samalla korottaneet merkittävästi kyseisten asuntoloiden vuokria. Tästä eteenpäin Otaniemen alueelle kipeästi kaivattavien opiskelija-asuntojen suunnitteluprojektit pääsevät etenemään huomattavasti kustannustehokkaammin ja parkkipaikkojen osalta tarvepohjaisesti toteutettuna.

Virallinen pöytäkirja päätöksestä sekä servinniemen ja Otarannan pysäköintitutkimus ovat luettavissa Espoon kaupungin nettisivuilta osoitteessa: http://espoo04.hosting.documenta.fi/kokous/2017401287-8.HTM

 

Lisätietoja: AYY:n hallituksen jäsen Pyry Huhtanen, pyry.huhtanen@ayy.fi tai 050 520 9436

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *