AYY:n valituslupahakemus omaisuuskiistan tuomioon hylättiin KKO:ssa

Tiedote
AYY
5.2.2016
Julkaistavissa heti

Korkein oikeus (KKO) on hylännyt Aalto‐yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) valituslupahakemuksen omaisuuskiistan tuomioon. Näin ollen hovioikeuden syksyllä 2015 antama tuomio jää pysyväksi. Yksi kolmesta asiaa käsitelleestä oikeusneuvoksesta jätti eriävän mielipiteen.

Päätöksen myötä omaisuuskiista on päättynyt, ja poikkitieteellisen Aalto-yhteisön rakentaminen jatkuu.

Taustaa:

AYY:n ja Helsingin kauppatieteiden ylioppilaiden säätiön (KY-säätiö) välinen omaisuuskiista alkoi vuonna 2010, kun Kauppakorkeakoulun, Teknillisen korkeakoulun ja Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaskunnat yhdistyivät Aalto-yliopiston ylioppilaskunnaksi. Yhdistymisen yhteydessä selvisi, että Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta siirsi yli 42 miljoonan euron arvosta omaisuuttaan välikäden kautta perustamalleen KY-säätiölle uuden ylioppilaskunnan ulottumattomiin.

Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisun omaisuuskiistassa 28.4.2014 ja kokouksessaan 6.6.2014 AYY:n hallitus päätti valittaa päätöksestä hovioikeuteen. Hovioikeuden tuomio saatiin 4.9.2015. Enemmistöpäätöksellä 2-1 hovioikeus päätti, että käräjäoikeuden tuomion lopputulosta ei muuteta. Eri mieltä ollut jäsen sen sijaan katsoi, että lahjoitukset tulisi kohtuullistaa ja KY-säätiön tulisi palauttaa AYY:lle valtaosa sille siirretystä omaisuudesta.

Hovioikeus totesi käräjäoikeuden tapaan, että AYY:n asema oli sellainen, että sillä oli oikeus vaatia lahjoituksia pätemättömiksi, eivätkä hallintotuomioistuinten ratkaisut olleet merkityksellisiä tässä jutussa. Ratkaisu osoitti myös, että KY perusti KY-säätiön välikättä käyttäen ja lahjoituksiin liittyi salailua. AYY:lle siirtyi siten vain osa KY:llä aiemmin olleesta varallisuudesta. Hovioikeus katsoi, etteivät lahjoitukset olleet pätemättömiä tai kohtuuttomia. Lisäksi KY-säätiön vaatimukset heidän oikeudenkäyntikulujensa korvaamisesta hylättiin eli molemmat osapuolet kustansivat omat oikeudenkäyntikulunsa hovioikeuden osalta.

AYY:n hallitus päätti kokouksessaan 2.10.2015 esittää edustajistolle, että se vahvistaisi hallituksen valtuutuksen hakea valituslupaa. Edustajisto vahvisti valtuutuksen kokouksessaan 15.10.2015. Hallitus teki toimeenpanevan päätöksen kokouksessaan 16.10. Sekä hallituksen että edustajiston kokouspöytäkirjaan jätettiin päätöksestä eriäviä mielipiteitä. Korkein oikeus (KKO) hylkäsi valituslupahakemuksen.

Lisätietoja:
AYY:n hallituksen puheenjohtaja Milja Asikainen, milja.asikainen@ayy.fi, 050 520 9420
Pääsihteeri Janne Koskenniemi, janne.koskenniemi@ayy.fi, 050 520 9415

facebook.com/omaisuuskiista

http://ayy.fi/materiaalipankki/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *