AYY hakee korkeimman oikeuden valituslupaa omaisuuskiistan tuomioon

Tiedote
AYY
16.10.2015
Julkaistavissa heti

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY on päättänyt hakea korkeimmalta oikeudelta valituslupaa omaisuuskiistan tuomioon. Hallitus päätti 2.10. kokouksessaan 39/2015 esittää edustajistolle, että se vahvistaisi hallituksen valtuutuksen hakea valituslupaa ja edustajisto vahvisti valtuutuksen kokouksessaan 15.10.2015. Hallitus teki toimeenpanevan päätöksen kokouksessaan 16.10. Sekä hallituksen että edustajiston kokouspöytäkirjaan jätettiin päätöksestä eriäviä mielipiteitä.

Taustaa:

AYY:n ja Helsingin kauppatieteiden ylioppilaiden säätiön (KY-säätiö) välinen omaisuuskiista alkoi vuonna 2010, kun Kauppakorkeakoulun, Teknillisen korkeakoulun ja Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaskunnat yhdistyivät Aalto-yliopiston ylioppilaskunnaksi. Yhdistymisen yhteydessä selvisi, että Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta siirsi yli 42 miljoonan euron arvosta omaisuuttaan välikäden kautta perustamalleen KY-säätiölle uuden ylioppilaskunnan ulottumattomiin.

Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisun omaisuuskiistassa 28.4.2014 ja kokouksessaan 6.6.2014 AYY:n hallitus päätti valittaa päätöksestä hovioikeuteen. Hovioikeuden tuomio saatiin 4.9.2015. Enemmistöpäätöksellä 2-1 hovioikeus päätti, että käräjäoikeuden tuomion lopputulosta ei muuteta. Eri mieltä ollut jäsen sen sijaan katsoi, että lahjoitukset tulisi kohtuullistaa ja KY-säätiön tulisi palauttaa AYY:lle 37,4 miljoonaa.

Hovioikeus totesi käräjäoikeuden tapaan, että AYY:n asema oli sellainen, että sillä oli oikeus vaatia lahjoituksia pätemättömiksi, eivätkä hallintotuomioistuinten ratkaisut olleet merkityksellisiä tässä jutussa. Ratkaisu osoitti myös, että KY perusti KY-säätiön välikättä käyttäen ja lahjoituksiin liittyi salailua.

KY-säätiön vaatimukset heidän oikeudenkäyntikulujensa korvaamisesta hovioikeudessa hylättiin eli molemmat osapuolet kustantavat omat oikeudenkäyntikulunsa hovioikeuden osalta.

Hovioikeuden ratkaisu sekä eri mieltä olleen jäsenen lausunto ovat luettavissa osoitteessa: http://ayy.fi/materiaalipankki/

Lisätietoja:
AYY:n hallituksen puheenjohtaja Niko Ferm, niko.ferm@ayy.fi, 050 520 9420
Pääsihteeri Janne Koskenniemi, janne.koskenniemi@ayy.fi, 050 520 9415

facebook.com/omaisuuskiista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *