AYY: Koulutettu työvoima tuottaa enemmän kuin lukukausimaksut

AYY julkaisi viime viikolla yhdessä muiden teekkariyhdistysten kanssa kannanoton Tekniikan akateemisten koulutuspoliittisesta ohjelmasta.

Toisin kuin Tekniikan akateemiset (TEK) teekkariyhteisöille suunnatussa kannanottovastineessa antaa ymmärtää, lukukausimaksut eivät ole kestävä ja pitkällä tähtäimellä tuottava tapa rahoittaa suomalaista korkeakoulutusta. EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille suunnattu lukukausimaksukokeilu päättyi Aalto-yliopistossa tappiollisiin tuloksiin, kun maksullisissa ohjelmissa opiskelupaikkansa ottivat vastaan lähes ainoastaan stipendin saaneet opiskelijat (Lue lisää: Lukukausimaksukokeilut Aalto-yliopistossa). Lisäksi lukukausimaksut ovat riskiliike, joka todennäköisesti karkottaa ulkomaiset lahjakkuudet ja tulevaisuuden veronmaksajat Suomesta.

TEK väittää, ettei Suomella ole varaa    tarjota    kaikille    korkeakoulutuksesta    kiinnostuneille    EU-kansalaisille    maksutonta    tutkintoa. Tämä on omituinen kannanotto ammattijärjestöltä, jonka mukaan koulutus on yhteiskuntaa hyödyttävä investointi. Koulutus on kannattava investointi yhtälailla kansainvälisten kuin kotimaistenkin opiskelijoiden kohdalla. Kansainväliset opiskelijat ovat itse asiassa panos-tuotos -suhteeltaan paras investointi: Korkeakoulutettu työntekijä, jonka lapsuuden ja nuoruuden terveydenhoito- ja koulutuskulut on maksanut joku toinen maa, on kansantalouden kannalta kustannustehokkain tapa hankkia veronmaksajia, jotka puolestaan tervehdyttävät maamme huoltosuhdetta. Ammattiliittojen tulisikin keskittää energiansa siihen, miten osaava työvoima saadaan pidettyä Suomen työmarkkinoilla, eikä tyrehdyttää kansainvälistymistä lukukausimaksujen kaltaisilla padoilla.

Kansainvälisen tutkimusrahoituksen hankkiminen ja yritysyhteistyö ovat vakavasti otettavia keinoja parantaa yliopistojen rahoitusta. Myös nämä edellyttävät kansainvälisiä kontakteja. Suomalaiset yliopistot eivät saa kääntyä sisäänpäin ja laittaa pistettä kansainvälistymiselle, joka Suomessa on selkeästi vielä muita OECD-maita alhaisemmalla tasolla.  Maksuton koulutus on viennistä elävän Suomen kilpailuetu, jonka arvo tulee tunnustaa, ei unohtaa.

TEK lausuu ensimmäisenä merkittävänä yhteiskunnallisena vaikuttajana julki tavoitteen ulottaa lukukausimaksut myös suomalaisiin opiskelijoihin. TEK:n tarkoitus on, että valtio korvaisi suomalaisille opiskelijoille heidän lukukausimaksunsa täysimääräisesti. Lukukausimaksujen käyttöönotto ei edes tällaisella rajaehdolla ole TEK:n opiskelijajäsenten kannalta luottamusta herättävää maassa, jossa opintotukijärjestelmän avulla on kiristetty köyttä opiskelijoiden kaulan ympärillä yksin tämän hallituskauden aikana kahdesti (opintotuen muutokset 2011 ja 2014).

Lisätietoa:

AYY:n koulutuspoliittisista asioista vastaava asiantuntija Elias Laitinen, 050 520 9438 tai etunimi.sukunimi@ayy.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *