AYY:n sähköpostilistoja koskeneista ongelmista

AYY:n sähköpostilistoja ylläpitävä list.ayy.fi -palvelin vikaantui 20.5. ja on palautettu sen jälkeen erittäin vanhoilta varmuuskopioilta elokuulta ja joulukuulta 2012. Palvelu on tarkoitus avata uudelleen käyttöön 27.-28.5. välisenä aikana.

Vaikutukset:

  • Listojen vastaanottajalistat, salasanat ja ylläpitäjät ovat 1.8.2012 tiedoilla. Listojen ylläpitäjät joutuvat päivittämään nämä ajan tasalle. Unohtuneiden salasanojen suhteen apua voi perinteiseen tapaan kysyä AYY:n IT-sektorilta osoitteesta tietotekniikka@ayy.fi.
  • Vanhoista vastaanottajatiedoista johtuen on kaikille listoille laitettu hätämoderointi päälle. Tästä johtuen kaikki viestit on erikseen päästettävä läpi listojen hallintaliittymästä. Kun vastaanottajat on listoilta päivitetty, voi hätämoderoinnin poistaa päältä hallintaliittymästä osoitteessa https://list.ayy.fi/mailman/admin/<listanimi>, kohdasta General Options -> Additional Settings -> Emergency moderation of all list traffic.
  • Hukkuneena aikana lisätyt listat joudutaan tekemään uudelleen. Sähköpostitse tietotekniikka@ayy.fi -osoitteesta pyydetyt listat luodaan uudestaan maanantain aikana.
  • Listasähköpostiarkisto on menetetty ajalta 1.12.2012 – 20.5.2013. Jos tarvitsette arkistoja, kannattaa tässä vaiheessa kysyä listojen vastaanottajilta, jos jollakin on ne tallessa.

Lisätietoja ja apua AYY:n IT-sektorilta osoitteesta tietotekniikka@ayy.fi.

Laajempi kuvaus tapahtuneesta:

list.ayy.fi on korttipalvelin jossa on kaksi 300 GB levyä peilattuna. Palvelimen varmuuskopiointia on harvennettu siinä esiintyneiden ongelmien ja sen pitkän keston takia. Ongelmissa yhdistyy list.ayy.fi:n suuri sähköpostilista-arkisto, heikko varmuuskopiointinauhakirjasto ja keskiverto varmuuskopiointiohjelmisto.

list.ayy.fi:n levypeilin toinen levy vikaantui torstaina 16.5.2013. Korvaava levy saatiin maanantaina 20.5.2013. Levyn vaihtoa ennen oli tarkoitus ottaa ”viimeinen varmuuskopio” toiseen palvelimeen. Tämä jäi kuitenkin kiireen takia tekemättä luottaen siihen, että normaalisti nämä rikkinäisten levyjen korvaamiset toimivat ongelmitta.

Tällä kertaa levyn vaihtaminen johti ehjän levyn tyhjenemiseen eikä vaihtoehdoksi jäänyt enää kuin varmuuskopioilta palautuminen. Uusin toimiva varmuuskopio oli joulukuulta 2012. Varmuuskopion lisäksi levyt lähetettiin Ibasille tutkittavaksi. Ibaskaan ei pystynyt palauttamaan tiedostoja vaan joudumme tyytymään vanhoihin varmuuskopioihin.

Yhtiömme pahoittelee tapahtunutta ja siitä aiheutunutta listapalveluiden käyttökatkoa sekä kuuden kuukauden tietojen menetystä lista-arkistoissa.

Vastaavan ongelman estämiseksi jatkossa on päätetty uusia varmuuskopiointijärjestelmä täydellisesti jättämättä mitään vanhoja osia jäljelle.

Tommi Saranpää
Trinetin vastaava ylläpitäjä

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *