AYY: Aallon kampus on muutakin kuin sijainti

Aalto-yliopiston kesäksi 2011 suunniteltu kampusratkaisu on herättänyt runsaasti keskustelua yliopistossa, ylioppilaskunnassa ja muissa sidosryhmissä. Aallon opiskelijayhteisössä vallitsee parhaasta kampusratkaisusta useita erilaisia näkemyksiä, jotka voidaan jakaa karkeasti kahteen: yhteiseen yhteen kampukseen Espoon Otaniemessä tai metroradan varrelle hajautettuun kampukseen. Molemmissa vaihtoehdoissa voidaan nähdä sekä etuja että haasteita. Laajalti hyväksytty yhteinen käsitys kuitenkin on, että liikkuminen sekä fyysisesti yksiköiden välillä että eri opintoalojen sisällä ja välillä tulee olla vaivatonta.

Fyysistä sijaintia tärkeämpänä AYY pitää kampusratkaisun tarjoamia oppimis- ja tutkimusympäristöjä, kohtaamispaikkoja, palveluita, joukkoliikenneyhteyksiä ja asuntoja. Aalto-yliopiston kampuksen tulee olla jotakin ainutlaatuista, kutsuvaa ja erinomaista, ja sen tulee houkutella luokseen myös yliopistoyhteisömme ulkopuolisia. Aallon tulee myös ottaa edelläkävijän rooli kestävän kehityksen mukaisten kampusalueiden rakentamisessa.

Ennen kaikkea kampusratkaisussa tulee varmistaa, etteivät opiskelijoiden ja tutkijoiden edellytykset toteuttaa omaa tieteellistä tai taiteellista toimintaansa heikkene vaan pikemminkin paranevat huomattavasti. Yksikään nykyisistä kampuksista ei sellaisenaan tarjoa riittäviä edellytyksiä huippuluokan oppimiselle, opetukselle tai tutkimukselle saati uudenlaisille kohtaamisille.

Kampusratkaisun valmistelussa on tärkeää tiedostaa yliopistoyhteisön sisällä vallitsevat merkittävät näkemyserot ja kunnioittaa niitä. Kysymys on hyvin usein halusta säilyttää ja kehittää hyväksi havaittuja ratkaisuja, toimintatapoja ja omaleimaisuutta myös Aalto-yliopiston sisällä eikä vain vastustaa muutosta. Esitetyt erilaiset näkemykset osoittavat aaltolaisten halua osallistua yliopiston rakentamiseen, eikä niitä siksi tule sivuuttaa ilman rakentavaa keskustelua.

AYY ei ota kantaa yliopiston kampuksen sijaintiin, mutta haluaa sitäkin pontevammin rohkaista kaikkia opiskelijoita osallistumaan aktiivisesti kevään aikana käytävään keskusteluun aiheesta ja tuomaan keskusteluun rohkeita, hyvin perusteltuja argumentteja ja avauksia sijaintiin, mutta ennen kaikkea sisältöön liittyen. Kaiken kaikkiaan AYY toivoo koko Aalto-yhteisöltä aktiivista ja moniäänistä osallistumista yhteisen tulevaisuuden rakentamiseen sekä Aalto-korkeakoulusäätiön hallitukselta rohkeaa ja tulevaisuuteen katsovaa päätöstä, joka tukee parhaalla mahdollisella tavalla Aalto-yliopiston strategisia tavoitteita.

Lisätietoja:

  • Saara Hyrkkö, AYY:n hallituksen puheenjohtaja, p. 040 719 7604

Taustatietoa kampuskeskusteluun:

Yksi vastaus artikkeliin ”AYY: Aallon kampus on muutakin kuin sijainti”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *