Usein kysytyt kysymykset

Miten voin hakea asuntoja?

Asuntohakemus täytetään Domo-järjestelmässä.

Olen uusi opiskelija ja minulla on kysymys asumisesta!

Tarkista ensimmäisenä tämä sivu: http://ayy.fi/asuminen/asunnonhakijat/fuksit/

Sinne on pyritty keräämään kaikki mahdollinen uusien opiskelijoiden asumiseen liittyvä tieto ja vastauksia useisiin kysymyksiin. Myös tältä usein kysytyt kysymykset -sivulta löytyy paljon hyödyllistä tietoa fukseille.

Olen TKK:lta valmistunut diplomi-insinööri, mutta aloitan nyt uudet kauppatieteiden opinnot Aalto-yliopistossa. Voinko hakea AYY:n asuntoa?

Asumisaika lasketaan alkaneen siitä, kun opiskelija ensimmäisen kerran on otettu minkään nykyään Aalto-yliopistoon kuuluvan korkeakoulun opiskelijaksi. Jos opiskelija on aloittanut opintonsa TKK:lla vuonna 1980, niin hänen asumisaikansa on päättynyt vuonna 1985 ja hän siis ei voi enää hakea asuntoa AYY:ltä, vaikka aloittaisikin uutena opiskelijana jossain muussa Aalto-yliopiston korkeakoulussa.

Mistä tiedän saanko lisäpisteitä asuntohakemukseeni?

Katso asuntojen pisteytys.

Montako asuntohakemusta minulla voi olla voimassa yhtä aikaa?

Hakijalla voi olla yksi hakemus vaikka jokaisessa asuntojonossa voimassa yhtä aikaa. Jonojen eteneminen ei riipu toisistaan, joten tämä ei nopeuta, eikä hidasta sitä, kuinka nopeasti yksittäisestä jonosta saa asuntotarjouksen.

Huomaa, että hakemuksien sisällä voi esittää toiveita, mutta hakemuksia ei voi keskenään laittaa toivejärjestykseen. Asuntoja tarjotaan todellisen tarpeen perusteella, joten tee hakemus vain sellaisiin jonoihin, joista olet todellisuudessa valmis ottamaan asunnon vastaan.

Otin asunnon vastaan ja kaikki muut asuntohakemukseni katosivat yhtäkkiä! Mitä tapahtui?

Aina kun hakijalle tehdään asuntotarjous, kyseinen hakemus poistuu jonosta. Jos hakija ottaa asuntotarjouksen vastaan, poistuvat sen lisäksi kaikki asuntohakemukset kaikista jonoista.

Hakija voi kuitenkin palauttaa kaksi (2) hakemusta takaisin jonoihin entiselle paikalleen. Tämä tehdään Domo-järjestelmässä ja järjestelmän pitäisi kyllä selittää asia.

 En ehtinyt reagoida asuntotarjoukseen ja se vanheni. Minulla on sille oikein hyvä syy, joten voinko päästä takaisin jonoon vanhalle paikalleni?

Valitettavasti tämä ei ole mahdollista. Hakijan vastuulla on pitää huoli, että hän voi reagoida asuntotarjouksiin ajoissa. Jos sinulla on joku tilanne, ilmoita tästä erikseen Asuntotoimistoon. Tällöin asuntotoimisto osaa antaa tarpeeksi aikaa asuntotarjouksen hyväksymiseen. Jos et ehtinyt reagoida tarjoukseen täysin ennakoimattoman syyn takia ja tilanteessa olisi ollut kohtuutonta odottaa ripeää reagointia, voit tehdä hakemuksen asuntotoimikunnalle alkuperäisen hakemuksen palauttamisesta jonoon. Tällä sivulla lisää tietoa asuntotoimikunnasta.

Sain asuntotarjouksen 1.7. alkaen. En kuitenkaan tarvitsisi asuntoa kuin vasta 1.8. Voiko vuokrasopimuksen kirjoittaa alkamaan 1.8.?

Valitettavasti ei. AYY tarjoaa asuntoja sen perusteella, mitä hakija on ilmoittanut asunnontarpeestaan Domo-järjestelmässä. Jos et voi ottaa asuntoa vastaan ennen tiettyä päivämäärää, varmista, että asuntohakemuksessa asunnon tarve kohta on merkitty oikein. Tehtyjä tarjouksia ei voi jättää ”lepäämään” kuukaudeksi, koska tällöin asunto jäisi kuukaudeksi tyhjilleen.

AYY ei voi pitää asuntoja tyhjäkäynnillä, koska tyhjäkäynnit aiheuttavat vuokratappioita ja nostavat sitä kautta kaikkien AYY:n vuokralaisten vuokria.

Olin asuntojonossa sijalla yksi, nyt olen sijalla 212! Miksi ja mitä tapahtui?

Jonot järjestetään pisteiden perusteella, joten jonojärjestys elää jatkuvasti. Jonosijoituksen vaihtumiseen on käytännössä kaksi selitystä.

1) Jonoon on tullut uusia hakemuksia, jotka ovat saaneet korkeammat pisteet. Tällaisia ovat esimerkiksi vaihdosta palaavat entiset asukkaat, jotka siirretään aina jonon kärkeen. Syksyisin myös tulee suuri määrä aloittavien opiskelijoiden hakemuksia, joille myönnetään ylimääräinen fuksipiste soluasuntojen jonoihin. Syksyisin jonojärjestelmä vakiintuu vasta 1.8. jälkeen, kun fuksit on lisätty jonoihin. Fuksit pudottavat käytännössä kaikkia muita hakemuksia jopa sadoilla sijoilla esim. Teekkarikylän solujonossa.

2) Hakemuksellesi myönnetyt pisteet ovat muuttuneet jonotuksen aikana. Asuntotoimisto joutuu päivittämään asuntojonoja jatkuvasti ja pitämään hakemuksien pisteitä mahdollisimman hyvin ajan tasalla. Jos esimerkiksi hakemukseen on myönnetty kiireellisen asunnontarpeen pisteet asunnottomuuden vuoksi ja hakija saa asunnon, raukeaa peruste kiireellisen asunnontarpeen pisteiden myöntämiselle. Tällöin pisteet joudutaan poistamaan ja hakemus voi pudota jonossa jopa satoja sijoja.

Olen solujonossa sijalla 357 ja AYY:llä on yli 800 soluasuntoa! Miksi en heti saa asuntoa?

AYY:n asunnoista lähes yksikään ei ole koskaan tyhjillään, vaan kaikissa AYY:n asunnoissa asuu tälläkin hetkellä joku. Jonot etenevät tämän vuoksi vain silloin, kun edellinen vuokralainen muuttaa pois ja hänen entinen asuntonsa vapautuu tarjottavaksi jonossa seuraavana olijalle. Toisista jonoista voi vapautua monia kymmeniä asuntoja kuukaudessa. Toisissa jonoissa liikehdintä on hitaampaa, ja asuntoja ei joinain kuukausina vapaudu välttämättä lainkaan.

Olen jonossa sijalla 12. Milloin saan asuntotarjouksen?

kaikki asuntojonot etenevät eri nopeudella, joten tähän kysymykseen on mahdotonta vastata mitään tarkkaa. Asuntojen vapautuminen riippuu täysin miten ihmiset irtisanovat asuntojaan, kaikki jonottajat eivät ota vastaan heille tarjottua asuntoa ja joillekin jonossa ylempänä oleville ihmisille tarjouksia ei voida tehdä, joten asuntotarjouksen ajankohdan arvioiminen on todella hankalaa.

Haluan asunnon syksylle. Milloin saan tietää saanko asuntoa AYY:ltä vai en?

Tarjoukset 1.8. alkaviin vuokrasopimuksiin tehdään heinäkuun aikana. 1.9. vapautuvat asunnot tarjoaan elokuussa. Syksy on vuoden kiireisintä aikaa asuntotoimistolla, joten silloin on luultavasti turha kuormittaa asuntotoimistoa kyselemällä tarkemmin milloin asuntotarjous olisi mahdollisesti tulossa.

Syksyisin liikehdintä asunnoissa on niin suurta, että mitään tarkkoja etukäteisarvioita vapautuvien asuntojen määrästä tai asuntotarjouksen todennäköisyydestä ei pystytä yksittäisille hakijoille lupaamaan. Asuntotarjous tulee kyllä, jos on tullakseen, mutta sitä on asuntotoimiston mahdotonta ennustaa kovin paljon etukäteen.

Haluan muuttaa soluasuntoon. Voivatko perheasunnot olla soluasuntoja? Voinko hakea AYY:ltä perheasuntoa yksin ja hankkia kämppikset sitten kun olen saanut asuntotarjouksen? Voiko AYY hankkia minulle kämppikset asuntoon?

Eivät. Et. Ei.

Jos haluat asua soluasunnossa, hae soluasuntoa. Jos haluat muuttaa yhdessä jonkun kanssa kaverikämppään, hae AYY:ltä perheasuntoa ja merkitse kaverisi kanssahakijaksi hakemukseesi.

Domo-järjestelmässä suurempien asuntojen hakeminen vaatii aina jonkin kanssahakijan.

Haluan asua yksiössä. Ketkä voivat hakea Teekkarikylän yksiöitä? Entä muita yksiöitä?

Kaikkia yksiöitä voi 1.6.2013 alkaen hakea kuka tahansa AYY:n jäsen riippumatta siitä, missä häntällä hetkellä asuu.

Muutin asuntoon ja tajusin, että haluan mieluummin talon eteläseinällä olevan asunnon. Miten voin vaihtaa asuntoa?

AYY:llä tarjotaan mahdollisuus sisäisiin siirtoihin saman asuntoalueen sisällä saman asuntotyypin asuntoon. Laita hakemus Domossa normaalisti ja kohdista hakemus haluamiisi asuntoihin.

Sisäiset siirrot edellyttävät 6kk asumista edellisessä asunnossa.

Saisin oman vuokra-asunnon yksityisiltä markkinoilta, mutta se pitäisi ottaa vastaan jo ensi kuussa. Voinko irtisanoa AYY:n asuntoni ilman irtisanomisaikaa, koska kyllähän syksyllä soluasuntoon nyt uusi vuokralainen varmasti löytyy?

Valitettavasti tämä ei ole mahdollista. AYY:n on pidettävä kiinni vuokrasopimuksiin kirjatusta kuukauden irtisanomisajasta. Kuukauden irtisanomisaika perustuu asuinhuoneenvuokralakiin ja se on käytännössä lyhyin aika, jonka puitteissa AYY voi varmistaa, että asunnon vuokraaminen seuraavalle opiskelijalle onnistuu ilman tyhjäkäyntiä. Tyhjäkäynnit aiheuttavat vuokratappioita, jotka taas nostavat suoraan AYY:n kaikkien muiden vuokralaisten vuokria. Muita AYY:n vuokralaisia ei voi laittaa kantamaan tätä joustamisesta aiheutuvaa riskiä. Tasapuolisen kohtelun nimissä kuukauden irtisanomisajasta on siis pidettävä kiinni, vaikka se yksittäisen opiskelijan kohdalla voi tuntua kohtuuttomalta.

Aloitan opintoni syksyllä, milloin voin täyttää asuntohakemuksen?

Hakemuksen voi jättää heti opiskelupaikan varmistuttua. Lisäksi tarkempia hakuohjeita fukseille: http://ayy.fi/asuminen/asunnonhakijat/fuksit/

Huomioithan, että ilmoittautuessasi läsnäolevaksi opiskelijaksi et automaattisesti ilmoittaudu asunnonhakijaksi!

Minut hyväksyttiin opiskelemaan Aalto-yliopistoon ja otin paikan vastaan. Ilmoittaudun kuitenkin poissaolevaksi, suorittaakseni asevelvollisuuden. Milloin minun kannattaa hakea asuntoa AYY:ltä?

Voit alkaa jonottaa perheasuntoja ja useimpia AYY:n asuntoja heti, kun sinut on hyväksytty Aalto-yliopiston opiskelijaksi. Niihin kohteisiin, joihin voi saada ns. fuksipisteen, voit tehdä hakemuksen vasta sitten kun olet todella aloittamassa opintosi. Kun lopetat asevelvollisuuden suorittamisen ja olet aloittamassa opintosi, hae fuksikohteita samalla tavalla, kuin kuka tahansa muu sinä vuonna opintonsa aloittava hakija. Fuksikohteet ja tarkemmat hakuohjeet: http://ayy.fi/asuminen/asunnonhakijat/fuksit/

Vuokraako AYY asuntojaan ulkopuolisille?

AYY vuokraa asuntojaan ainoastaan ylioppilaskuntamme jäsenille. Ajoittain joitain asuntoja joudutaan halukkaiden AYY-jäsenten puutteessa vuokraamaan myös muille opiskelijoille.

Voinko jälleenvuokrata asuntoani?

Korkeintaan neljän (4) kuukauden kesäkuukausille 1.5.–31.8. tai 1.6.–30.9. sijoittuvalle ajanjaksolle voi vuokralainen itse valitsemalleen henkilölle jälleenvuokrata asunnon toimittamalla jälleenvuokraussopimuksen asuntotoimistolle viimeistään jälleenvuokraussuhteen alkua edeltävän kuukauden loppuun mennessä.

Opiskeluvaihdon tai asevelvollisuuden suorittamisen vuoksi (kts. asumisen ohjesääntö) voi asunnon jälleenvuokrata Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan jäsenelle. Jälleenvuokrauksesta tulee ilmoittaa kirjallisesti asuntotoimistolle viimeistään jälleenvuokraussuhteen alkua edeltävän kuukauden loppuun mennessä.

Huomaa, että jälleenvuokralaisen on itse rekisteröitävä itsensä Domo-järjestelmään. Näin varmistetaan, että AYY:llä on varmasti oikeat asukastiedot käytettävissään. Tämä on sekä varsinaisen asukkaan, jälleenvuokralaisen, että AYY:n oikeusturvan kannalta välttämätöntä.

Vastuu asunnon kunnosta ja vuokrasta jää varsinaiselle vuokralaiselle. Asunnosta ei saa periä korkeampaa vuokraa kuin mitä asukas itse maksaa. Tarkista tarkemmat jälleenvuokrausohjeet täältä: http://ayy.fi/asuminen/ohjeet/ayyn-asunnon-jalleenvuokraaminen/

Missä voin tarkastella asuntojen pohjapiirustuksia?

Asuntojen pohjapiirustukset löytyvät Domo-järjestelmästä. Asuntojen tiedot löytyvät hakemuksen tekemisen kautta.

Internet-yhteys AYY-asunnoissa. Miten toimii?

Teekkarikylässä internet-yhteyden saa toimimaan laittamalla kaapelin kiinni seinään. Helsingissä Elisa haluaa rekisteröidä jokaisen asiakkaan erikseen. Ota siis jo hyvissä ajoin yhteys Elisan asiakaspalveluun: +358 50 950 500.

Trinet auttaa ja neuvoo yleisesti kaikessa internettiin liittyvässä: http://verkko.ayy.fi/

Haluan irtisanoa vuokrasopimukseni alkaen 1.12. Milloin minun tulee kirjallisesti ilmoittaa irtisanomisesta?

Vuokrasopimus tulee irtisanoa muuttoa edeltävän kuukauden loppuun mennessä. Toisin sanoen jos haluat irtisanoa vuokrasopimuksesi 1.12. alkaen, tulee sinun irtisanoa asuntosi viimeistään 31.10.