Vaihto-opiskelu ja AYY:llä asuminen

AYY:n asukkaille tarjotaan hyvät edut vaihtoon tai harjoitteluun lähtemistä tai asevelvollisuuden suorittamista varten. Tällä sivulla tietoa, miten vaihto-opiskelu, opintoihin liittyvä ulkomailla tapahtuva työharjoittelu ja asevelvollisuuden suorittaminen suhtautuu AYY:llä asumiseen.

Vaihto- tai harjoitteluaika tai asevelvollisuuden suorittamiseen käytetty aika pidentää asumisaikaa AYY:n asunnoissa, jos:

 1. opiskelijalla ei asu AYY:n asuntoon vaihdon/harjoittelun tai asevelvollisuuden suorittamisen aikana
 2. opiskelija on asunut AYY:n asunnossa, mutta irtisanoo asuntonsa vaihdon/harjoittelun tai asevelvollisuuden suorittamisen ajaksi
  • paitsi jos ruokakuntaan kuuluu lapsia, jolloin AYY asuntoa ei tarvitse irtisanoa asumisoikeuden pidentämiseksi
 3. opiskelija jälleenvuokraa AYY-asuntonsa vaihdon/harjoittelun tai asevelvollisuuden suorittamisen ajaksi AYY:n jäsenelle.

Asumisajan pidentämiseksi tulee aina toimittaa todistus vaihdon, harjoittelun tai asevelvollisuuden suorittamisesta. Jälleenvuokraus hoidetaan kokonaisuudessaan Domo-järjestelmän kautta, jonka kautta toimitetaan perusteena esimerkiksi yksiselitteinen koulun antama todistus vaihdon suorittamisesta.

Asumisaikaa myönnetään vaihdon, harjoittelun tai asevelvollisuuden keston verran, kuukausi kuukaudesta, kokonaisina kuukausina.

AYY-asuntoa ei ole pakko irtisanoa vaihdon ajaksi. Jos esimerkiksi asutte perheasunnossa, voi puoliso jäädä asuntoon asumaan toisen puolison vaihdon ajaksi. Tässä tapauksessa asumisoikeusaika kuitenkin kuluu vaihdon aikana.

Asunnon irtisanominen vaihdon ajaksi

Jos irtisanot asuntosi vaihdon/harjoittelun ajaksi, AYY lupaa tarjota sinulle vastaavan asunnon palatessasi Suomeen. AYY pyrkii tarjoamaan mahdollisimman vastaavan asunnon, mutta jos esimerkiksi yhtään Arkadiankadun yksiötä ei vapaudu sinä kuukautena kun olet palaamassa vaihdosta, ei sellaista valitettavasti voida sinulle tarjota, vaikka olisit lähtenyt vastaavasta asunnosta.

Saat suurimmalla todennäköisyydellä toivomasi asunnon, kunhan ilmoitat paluustasi ajoissa. Sääntöjen mukaan ilmoitus on tehtävä viimeistään kuukausi ennen paluuta. Paluusta kannattaa kuitenkin käytännössä ilmoittaa vähintään kaksi kuukausi ennen asunnontarvetta, koska muuten sopivia asuntoja ei mitenkään välttämättä löydy.

Lyhyesti:

 1. Irtisano asuntosi ajoissa
  1. 1kk irtisanomisaika pätee myös tässä tapauksessa
  2. Esimerkiksi: jos lähdet vaihtoon 1.9. ja haluat irtisanoa vuokrasopimuksen päättymään syyskuun alkuun, asunto on irtisanottava heinäkuun aikana.
 2. Tee hakemus uutta asuntoa varten ajoissa!
  1. Ilmoita hakemusta tehdessäsi, että olet palaamassa vaihdosta/suorittamasta asevelvollisuutta ja haet asuntoa paluumuuttajana
  2. Laita hakemukseesi päivämäärä, milloin tarvitset asunnon
  • Kun hakemuksesi on hyväksytty, sen pitäisi olla aivan jonon kärjen tuntumassa. Jos haet paluumuuttajana asuntoa, mutta hakemuksesi näyttää olevan jonon hännillä, ota yhteys asuntotoimistoon!